20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:53
No menu items!

Liderii europeni caută un compromis pentru bugetul UE

spot_img

Liderii europeni caută un compromis pentru bugetul UE 

Preşedintele Traian Băsescu participă joi şi vineri la Consiliul European, unde liderii europeni vor încerca să ajungă la un acord privind cheltuielile Uniunii Europene pentru următorul deceniu.

 Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a solicitat ţărilor membre să depășească neînţelegerile şi să aprobe bugetul, venind cu o nouă variantă de compromis, astfel încât să poată fi demarată finanţarea investiţiilor care vor crea noi locuri de muncă.

Țările Uniunii s-au divizat în două grupuri: cei care vor reducerea sau cel puțin îngheţarea bugetului şi cei care cer bani pentru investiţii, ca strategie de ieşire din criză. Primul grup este condus de Marea Britanie, care a devenit recent contestatar puternic al Bruxelles-ului.

Ţările care au cele mai intransigente poziţii ar avea mult de pierdut dacă reuniunea de la Bruxelles se încheie cu un eşec, consecinţa imediată fiind revenirea la un buget anual, care implică pierderea rabatului pe care îl primesc.

Potrivit diplomaţilor occidentali, cancelarul german nu îşi permite un eşec al acestui summit, însă Marea Britanie şi Franţa nu ar fi foarte afectate deoarece rabatul Marii Britanii este stipulat în Tratatul UE, iar Franţa îşi păstrează fondurile pentru agricultură, diminuate altfel în compromisul pentru noul buget.

C.I.