6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 1:09
No menu items!

Liderii europeni au adoptat o declarație comună după dezvăluirile asupra spionajului american

spot_img

NSA

Liderii europeni au adoptat în noaptea de joi spre vineri o declarație comună după dezvăluirile referitoare la spionajului american, cerând respect reciproc și sprijinind o inițiativă franco-germană pentru discuții cu Statele Unite, informează AFP.

“Șefii de stat și de guvern au discutat despre ultimele evoluții în ceea ce privește posibile problemele de informații și gravele preocupări pe care aceste evenimente le-au ridicat în rândul cetățenilor europeni”.

Ei au subliniat relația strânsă dintre Europa și Statele Unite și valoarea acestui parteneriat, care trebuie să se bazeze pe respect și încredere, inclusiv în ceea ce privește locul de muncă și cooperarea serviciilor secrete. O lipsă de încredere ar putea submina cooperarea necesară în materie de informații, care constituie un element vital în lupta împotriva terorismului.

Șefii de stat și de guvern au luat la cunoștință despre intenția Franței și Germaniei de a solicita discuții bilaterale cu Statele Unite în vederea găsirii înainte de finalul anului a unui acord privind relațiile reciproce în acest domeniu. La discuții suunt invitate să participle și alte țări europene.

Totodată, ei au reamintit existența unui grup de lucru între UE și Statele Unite asupra chestiunii protecției datelor și au chemat la progrese rapide și constructive în acest sens.

C.A.