30.8 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 15:12
No menu items!

Liderii din 40 de țări se întâlnesc în Germania, pentru a discuta măsuri de ajutor pentru Ucraina

spot_img

Liderii din aproximativ 40 de țrăi se reunesc, marți, în Germania, la invitația SUA, pentru a discuta măsurile de ajutor pentru Ucraina. Secretarul de stat al Apărării din Statele Unite a declarat, după vizita la Kiev din ziua de Paște, că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia dacă are mijloacele necesare.

Reuniunea liderilor nu se desfășoară în cadrul NATO, deși pe lista participanților se află aliații din Europa, dar și alte țări neutre, precum Australia, Japonia, Finlanda și Suedia. De asemenea, la întâlnire participă și secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg. 

Discuțiile au loc la baza aeriană americană de la Ramstein, tocmai pentru a da un semnal că țările participante vor stabili măsurile de ajutor militar pe care le vor lua pentru a apăra Ucraina.

O altă temă de discuție, potrivit SUA, va fi modalitatea în care se va asigura securitatea Ucrainei pe termen lung, odată cu încheierea războiului.

„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura că armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă să funcţioneze în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de adevăratul lor dispozitiv militar”, a declatrat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

E. Stan