7 C
București
miercuri, 29 martie 2023 - 16:45
No menu items!

Licitaţii trucate şi amenzi usturătoare

spot_img

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz Mediaş, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze în perioada 2009-2011.

Firmele Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4 548 658 lei (un milion de euro) şi, respectiv, 7 296 204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi” organizată în anul 2009.

Firma Moldocor a fost amendată cu 2,235 milioane de lei (500 000 euro), iar TMUCB cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Conductă de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Licitaţia a fost trucată prin corelarea ofertelor celor doi concurenţi. Consiliul Concurenţei a stabilit că firma TMUCB a transmis firmei Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.

„Avem dovezi că aceste companii s-au înţeles asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, schimbând informaţii comerciale sensibile”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.