7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 7:43
No menu items!

Libertatea Iuliei Timoșenko, condiționată de 14,7 miliarde de euro

spot_img

 Iulia Timoșenko

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat miercuri că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoșenko, dar a condiționat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat țării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro), informează joi ziarul spaniol ABC.

Opozanta încarcerată, Timoșenko ispăsește o condamare de șapte ani pentru abuz de putere pentru semnarea în anul 2009 a unor acorduri care au prejudiciat țara.

După ce Parlamentul ucrainean a respins o lege care să permită transferarea Iuliei Timoșenko în Germania pentru tratament medical, Ianukovici a avertizat că fostul premier trebuie „să plătească bani”  echivalenți infracțiunii comise și apoi „să solicite eliberarea”, potrivit unui interviu acordat mai multor posturi de televiziune, citat de agenția RIA Novosti.

Situația lui Timoșenko se intersectează cu decizia lui Ianukovici de a renunța la Acordul de parteneriat politic și la un tratat de comerț liber cu Uniunea Europeană și de a relansa apropierea de Moscova.

C.A.