28.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 20:23
No menu items!

Liberalii cer sancționarea lui George Simion: „Un astfel de comportament reprobabil trebuie descurajat”

spot_img

Liberalii cer sancționarea co-președintelui AUR George Simion, care l-a agresat fizic și verbal în plenul parlamentului pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis să trimită solicitarea liberalilor la Comisia Juridică.

”Cu privire la săvârșirea unor abateri (în sensul art. 246 din Regulamentul Camerei Deputaților) de către domnul deputat, George Simion, sens în care solicităm sancționarea acestuia cu avertisment pentru motivele expuse în cele ce urmează.

În timpul dezbaterii moțiunii simple inițiate împotriva ministrului energiei, au luat cuvântul reprezentanții grupurilor parlamentare și ministrul Virgil Popescu, care a avut un discurs referitor la deciziile luate în criza facturilor la energie. În timpul discursului prezentat de ministrul energiei, Virgil Popescu, domnul deputat George Simion a venit la tribuna Parlamentului și a devenit violent atât din punct de vedere fizic cât și verbal față de domnul ministru.

În momentele respective, președintele de ședință a atras atenția cu privire la comportamentul pe care George Simion îl manifesta și a rugat chestorii să acționeze în consecință. A existat un moment în care reprezentantul executivului nu a avut posibilitatea de a își susține discursul din cauza agresivității deputatului AUR, George Simion”, au precizat în solicitare liberalii.

Aceștia subliniază că este primul incident de acest fel din istoria activității legislative, în care un ministru este agresat de către un parlamentar în timp ce își susține discursul în fața Parlamentului.

“Apreciem că utilizarea forței fizice și a violenței în cadrul Parlamentului României constituie o abatere deosebit de gravă (în sensul art.248 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputaților) și că un astfel de comportament reprobabil trebuie sancționat și descurajat, avându-se în vedere impactul puternic pe care acesta îl are asupra societății.

Astfel de fapte antisociale (la limita dreptului penal – a se vedea prevederile art. 193 Cod penal care incriminează lovirea și alte violențe) știrbesc încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului României și aduc o gravă vătămare democrației în sine”, mai arată liberalii.

Ședința plenului Camerei Deputaților, din 7 februarie, în care urma să fie prezentată moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, a fost declarată închisă, după un episod de o agresivitate fără precedent, generat de liderul deputaților AUR George Simion. Simion a urcat la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energiei Virgil Popescu îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa şi l-a luat de gât pe demnitar. Asta, după ce Simion i-a strigat, inițial, din sală lui Virgil Popescu că este „un hoţ”. În replică, ministrul Energiei i-a transmis să meargă la Putin ca să ieftinească gazul. Liderul grupului AUR a mers la tribună şi l-a bruscat pe ministrul Energiei, repetându-i „eşti un hoţ”, în timp ce Popescu i-a repetat: „eşti un prost”.

                                                                                                                    Adina Silav