1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:27
No menu items!

Leul s-a depreciat, marți, în ton cu valutele din regiune. Influența a venit și din SUA

spot_img

euro2

Rata de schimb afişată marţi este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro, moneda națională depreciindu-se cu 0,73% în raport cu moneda unică europeană. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală pe 25 septembrie.

Evoluția leului a fost în ton cu monedele din regiune, în condițiile în care zlotul polonez s-a depreciat la rându-i cu 0,16% față de euro, iar forintul, cu 0,12%. Ieri, forintul a atins maximul ultimelor 11 luni în raport cu euro, deprecierea continuând și marți.

Dealerii pun evoluția regională pe seama veștilor din SUA, potrivit cărora Fed nu ar mai continua măsurile de stimulare a economiei SUA. Deși Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunțat, la mijlocul lunii noiembrie, că va continua injecțiile de lichidități în economie, ultimele date economice sugerează că instituția își va tempera achizițiile de obligațiuni.

Peste semnalele internaționale, la București s-au suprapus și cele mai recente tensiuni dintre Președinție și Guvern, pe marginea Memorandumului dintre România și finanțatorii externi pe care șeful statului refuză să-l semneze.

Cu toate acestea, analiştii ING Bank menţionează într-un raport prezentat marţi dimineaţă că se aşteaptă “la consecinţe limitate şi în cazul unei (mai puţin iminente) ruperi a înţelegerii cu organismele financiare internaţionale, dat fiind faptul că actualul acord este de tip preventiv şi probabil că investitorii ar putea avea încredere că autorităţile din România au învăţat până acum lecţia disciplinei fiscale”.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Președintele Traian Băsescu are o întrevedere, începând cu ora 17.00, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Victor Ponta și vicepremierul Daniel Chițoiu, pe tema memorandumului cu FMI și a proiectului de buget pe 2014.

Cosmina Croitoru