12.5 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 15:49

Letonia strânge de semnături pentru desfăşurarea unui referendum împotriva aderării la zona euro

spot_img

Letonia strânge de semnături pentru desfăşurarea unui referendum împotriva aderării la zona euro

Organizaţia letonă ‘Pentru lat, împotriva euro!’ a început miercuri, 5 iunie, strângerea de semnături în sprijinul desfăşurării unui referendum pentru menţinerea monedei naţionale letone – latul, anunţă un comunicat difuzat de organizaţie, informează Itar-Tass, citat de Agerpres.

Potrivit legislaţiei letone, pentru iniţierea unui referendum, în prima etapă sunt necesare strângerea unui număr de 30.000 de semnături şi predarea acestora Comisiei Electorale Centrale. Apoi, Comisia devine organizatorul strângerii oficiale de semnături, care trebuie să se ridice de data aceasta la 10% dintre alegători, circa 154.000 în cazul Letoniei.

În martie 2010, guvernul leton a decis că ţara va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014. Pentru aceasta, republica trebuie să corespundă criteriilor de la Maastricht: să asigure o inflaţie scăzută, un deficit bugetar care să nu depăşească 3% din PIB, iar nivelul datoriei publice să nu fie mai mare de 60% din PIB. La sfârşitul anului trecut, ţara baltică a atins aceşti parametri.

Guvernul, parlamentul şi preşedintele ţării au aprobat de asemenea proiectul de lege privind introducerea euro.

La începutul lui martie, autorităţile Letoniei i-au solicitat oficial Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene /BCE/ să evalueze dacă ţara corespunde condiţiilor pentru trecerea la moneda europeană. După ce Comisia Europeană şi BCE vor da un verdict pozitiv, o decizie politică finală privind acceptarea Letoniei în zona euro va fi luată de Consiliul UE.

Totodată, majoritatea locuitorilor Letoniei – 53% – se pronunţă împotriva aderării la zona euro şi doar 38% sprijină acest curs, potrivit unui recent sondaj de opinie.

C.I.