10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 9:10

Lenjeria modelatoare, un pericol pentru sănătate

spot_img

shapewear

Deși e considerată de multe femei una dintre cele mai mari invenții ale secolului nostru, lenjeria modelatoare poate avea efecte grave asupra sănătății tale. Iată câteva dintre ele, potrivit perfecte.ro:

Lenjeria modelatoare îți comprimă organele

Dacă nu ar fi extrem de strâmtă, lenjeria modelatoare nu și-ar putea îndeplini misiunea cu succes. Din nefericire, în timp ce-ți ascunde pernuțele de grăsime, ea îți comprimă stomacul, intestinele, chiar și colonul.

Din cauza acestui lucru, medicii gastroenterologi te avertizează că îți poate înrăutăți boala de reflux gastroesofagian, arsurile la inimă și îți poate provoca esofagita ulceroasă.

De asemenea, tractul tău digestiv este afectat, deoarece dacă intestinele sunt comprimate o lungă perioadă de timp, digestia nu are loc normal. Acest efect, deși nu este unul permanant, duce la simptome neplăcute, precum durerile de burtă, balonarea și gazele.

Poți suferi de probleme ale sistemului nervos sau circulator

Lenjeria modelatoare îți poate cauza o boala reversibilă numita meralgia paresthetică, ce apare atunci când nervul periferic din coapsă e comprimat. Astfel apare senzația de amorțeală, furnicături sau durere din picioare, care pot fi temporare sau pot deveni constante.

Lenjeria de tip Spanx îți poate scădea circulația și duce la apariția cheagurilor de sânge. În plus, dacă ai o predispoziție genetică pentru varicoză, poți dezvolta această problemă de sănătate inestetică, la fel ca și umflarea gleznelor.

Lenjeria modelatoare creează un mediu propice infecțiilor

Acest tip de lenjerie are efect de astupare, în sensul că menține umezeala sau orice altceva în interiorul ei, ceea ce predispune purtătoarele ei la infecții bacteriene. Cea mai comună infecție apărută ca urmare a purtării lenjeriei modelatoare este foliculită, deoarece bacteriile sunt prinse deseori printre firele de păr și cauzează acele pustule roșii. Riscurile sunt cu atât mai mari pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet sau pentru cele care transpiră excesiv.

Poți purta lenjerie modelatoare?

Atât timp cât nu faci excese și nu o porți zilnic, este ok să o folosești din când în când, la o ocazie specială. Dacă, însă, prezinți oricare dintre simptomele de mai sus și știi că porți foarte des acest tip de lenjerie, încetează purtarea ei și consultă medicul de familie.

 C.A.