3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:44
No menu items!

Legea privind reducerea CAS a trecut de Parlament. Traian Băsescu, obligat să o promulge

spot_img

Legea fusese trimisă spre reexaminare de președintele Traian Băsescu

Parlament-plen

Camera Deputaților a respins, marți, cererea de reexaminare a președintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator și a adoptat proiectul de lege în forma inițială, cu 307 voturi “pentru”, 5 abțineri și 7 voturi “împotrivă”.

Potrivit legii, președintele poate întoarce o singură dată în Parlament un proiect de lege, ceea ce s-a întâmplat în cazul actului normativ privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Prin urmare, Traian Băsescu este obligat să promulge legea privind reducerea CAS în forma în care ea a fost adoptată, marți, de Camera Deputaților, for decizional.

Guvernul a aprobat, în luna iunie a acestui an, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal prin care se prevede diminuarea cotelor plătite de angajatori pentru CAS în funcție de condițiile de muncă, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Ulterior aprobării Guvernului, proiectul a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului și trimis spre promulgare.

Președintele Traian Băsescu a decis însă, la sfârșitul lunii iulie, să ceară Parlamentului să reexamineze legea. Șeful statului arăta în cererea de reexaminare că “soluția legislativă are caracter discriminatoriu” și o “diferență de tratament între cei care vor beneficia de prevederile acestei legi și celelalte categorii de persoane nu se justifică, fiind lipsită de un temei obiectiv și rezonabil”.

În 25 august, Senatul a adoptat, în forma trimisă inițial spre promulgare, Legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, respingând astfel cererea de reexaminare a proiectului.

Măsura reducerii cu cinci puncte procentuale la angajator ar urma să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

D.M.