15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 3:54

Legea privind numirea directorilor de școli nu a fost pe placul lui Klaus Iohannis. A trimis-o spre reexaminare în Parlament

spot_img

Proiectul, care a fost votat la finele lunii iunie de senatorii USR-PLUS, PSD şi UDMR prevede ca în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, cei interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale unităților de învățământ şi nu de inspectoratele şcolare. Președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament.

Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, a fost transmisă Președintelui României în vederea promulgării la data de 2 iulie 2021 și vizează procedura de numire a directorilor și directorilor adjuncți interimari ai unităților de învățământ preuniversitar, în situația vacantării funcțiilor.

Prin conținutul normativ, unele dintre reglementările legii menționate nu îndeplinesc standardele de calitate a legii, fiind lipsite de claritate și previzibilitate, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament.

Potrivit proiectului adoptat de senatori, atribuţia de a desemna cadrul didactic pentru funcţia vacantă de director adjunct ar reveni consiliilor de administraţie ale şcolilor și nu inspectoratelor școlare cum este în prezent, astfel, eliminându-se numirea pe linie politică.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii Educaţiei Naţionale, inițiată de parlamentari USR-PLUS, UDMR şi PSD, a primit 75 voturi ”pentru”, 37 ”împotrivă” şi 10 abţineri.