13.7 C
București
luni, 6 mai 2024 - 4:40
No menu items!

Legea privind combaterea terorismului, modificată de Guvern: Atribuții crescute pentru președinte și directorul SRI

spot_img

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 12 octombrie, un proiect de lege prin care sunt aduse mai multe modificării Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului. Modificările vizează atribuții sporite pentru președintele CSAT și pentru directorul SRI. Actul normativ urmează să fie transmis către Parlament pentru dezbatere și aprobare. 

Conform proiectului adoptat, președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării, funcție ocupată de președintele României, va putea institui nivelurile de alertă teroristă, prin excepție, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgență a CSAT.

Nivelurile de alertă teroristă sunt aceleași:

  • alertă verde – nivel scăzut;
  • alertă albastră – nivel precaut;
  • alertă portocalie – nivel ridicat;
  • alertă roșie – nivel critic.

Intervențiile contrateroriste vor putea fi făcute fără aprobarea CSAT

Proiectul aprobat de Guvern mai prevede posibilitatea executării intervenţiei contrateroriste doar cu aprobarea directorului Serviciului Român de Informaţii, în situaţia iminenţei producerii unor victime sau a unor pagube importante, atunci când nu este posibilă întrunirea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. În prezent astfel de misiuni sunt aprobate de CSAT și prin excepție, doar de președintele CSAT.

„Propunerea are în vedere în primul rând, scurtarea timpului necesar obținerii aprobării, prin eliminarea etapei înaintării propunerii de către Directorul SRI, în condițiile în care aspectele / implicațiile organizării și executării intervenției contrateroriste sunt analizate și decise în cadrul CNAA”, se argumentează în expunerea de motive.

Victimele actelor de terorism, garanții de la stat

Totodată, o modificare a legii privește victimele actelor de terorism, care vor putea beneficia imediat după un atac și, ulterior, pentru cât timp este necesar, de servicii generale şi specializate de sprijin, în funcție de nevoile lor specifice de asistență medicală, psihologică, socială, financiară, juridică sau de altă natură.

M. Nedelcu