1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:31
No menu items!

Legea pentru alegerile prezidențiale, imperfectă. CCR: “BEC are un rol formal”

spot_img

CCR arată, în motivarea deciziei de admitere a mai multor contestaţii ale candidaţilor la prezidenţiale, printre care se numără şi cea a lui Viorel Cataramă, că legea pentru alegerea Preşedintelui României are imperfecţiuni, iar BEC are un rol formal, neputând realiza un control efectiv şi real.

„Curtea Constituţională a constatat cu acest prilej şi o serie de imperfecţiuni ale legislaţiei în domeniu, cu precădere în ceea ce priveşte modul de reglementare a cerinţelor pentru depunerea candidaturilor şi verificărilor ce trebuie realizate de Biroul Electoral Central, în corelaţie cu termenele foarte scurte prevăzute de legislaţia electorală pentru realizarea acestor verificări, precum şi pentru soluţionarea contestaţiilor de către Curtea Constituţională”, arată judecătorii CCR.

Referitor la listele de susținători, Curtea a constatat că „procedura de verificare, sub aspectul termenelor în care se desfăşoară, nu numai că este improprie, dar transformă actul de verificare într-o formalitate care anulează scopul reglementării. Astfel, toate aspectele privite coroborat: (i) numărul nedeterminat de candidaţi care pot formula propunerile de candidatură în intervalul relativ scurt prevăzut de calendarul alegerilor, (ii) numărul nedeterminat de persoane care pot formula contestaţii, (iii) numărul minim de 200.000 de alegători care trebuie să se regăsească pe lista de susţinători a fiecărui candidat, (iv) datele cu caracter personal care trebuie supuse verificării, sub sancţiunea răspunderii penale a falsului în declaraţii, nu fac altceva decât să demonstreze că autorităţile publice implicate în procedura de verificare a îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă”.

Mai mult, CCR consideră că „Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională – îndeplinesc un rol formal, nefiind în măsură ca, în termenele fixate de lege, să realizeze un control efectiv şi real cu privire la toate aspectele supuse verificării”, se mai arată în motivare.

Astfel, magistrații recomandă legiuitorului să modifice Legea nr. 370/2004, astfel încât să asigure autorităţilor publice implicate în procedura înregistrării candidaturilor la alegerea Preşedintelui României termenele şi instrumentele proprii unui control efectiv, de natură să satisfacă scopul şi exigenţele impuse de lege”.

Curtea Constituţională a admis, pe 23 septembrie, contestaţia formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidenţiale. La alegerile din luna noiembrie au fost admise candidaturile a 14 persoane. Primul tur al alegerilor are loc pe 10 noiembrie și al doilea pe 24 noiembrie.

E. Stan