4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 1:17
No menu items!

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost adoptată

spot_img

Senatorii au adoptat Legea privind pensiile aleşilor locali, deși proiectul fusese declarat neconstituţional de Curtea Constituțională a României.

Senatul a reexaminat, astfel, legea respinsă de CCR şi a adoptat-o, marţi, cu 101 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă.

PNL a anunţat că se opune acestui proiect, deşi de principiu este de acord cu creştea veniturilor aleşilor locali, însă consideră că de acest aspect trebuie să se ocupe următoarele guverne. „Este clar că primarii lucrează pentru comunităţile pe care le reprezintă şi pentru munca lor încă nu sunt plătiţi la adevarata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparaţie cu prestanţa muncii pe care o prestează. Orice guvern care va veni trebuie să aibă prioritate creşterea salariilor primarilor şi aleşilor locali în general (…) Grupul PNL se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale, nu avem nimic cu primarii, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepţii”, a spus senatorul liberal Octavian Motoc în timpul dezbaterilor.

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Guvenului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Senatul este for decizional astfel că legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate să o respingă.

Valeriu Motoc