14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:16

Legea insolvenței este constituțională

spot_img

CCR_21.01.2014_SZ

Curtea Constituționala a României a decis că Legea insolvenței este constituționala. Decizia a fot luata cu unanimitate. Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de grupurile parlamentare ale PNL.

În octombrie 2013, Curtea Constituțională a decis că noul Cod al insolvenței încalcă Legea fundamentală. Judecătorii constituționali au admis astfel sesizarea Avocatului Poporului.

CCR a constatat că a fost încălcat art. 115 alin 4 şi 6 din Constituţie, în sensul că nu se justifică urgenţa adoptării OUG şi că Guvernul nu poate adopta ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, iar alin. 6 că “Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică

Art. 115 alin 4

Valeriu Motoc