28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 13:07
No menu items!

Legea defăimării a picat la vot. Liviu Dragnea nu se lasă, vrea să reiniţieze proiectul

spot_img

Legea defăimării nu a fost votată în plenul Parlamentului, pentru că nu s-a întrunit majoritatea deputaţilor, dar liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că va reiniţia o lege cu acelaşi conţinut, deoarece nu vrea ca acest act normativ să fie pus sub semnul întrebării.

Liviu Dragnea consideră că proiectul legislativ merita votat, dar problemele au apărut din cauza sistemului electronic şi a prezenţei deputaţilor, nicidecum pe conţinutul actului. Aşa că va propune din nou Parlamentului aceeaşi lege, cu aceleaşi prevederi.

Preşedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea le-a atras atenţia celor din prezidiu că atunci când va reiniţia proiectul legislativ, va avea grijă ca acesta să fie votat de parlamentari, nu de cartele, pentru că sistemul electronic are probleme. Practic, sistemul electronic arăta prezenţa tuturor aleşilor, dar unii dintre aceştia se aflau pe holuri la momentul votului pe legea defăimării. Astfel că din necesarul de 159 de deputaţi pentru a trece această lege, au votat doar 152, conform reprezentanţilor Camerei Deputaţilor care au renumărat oricum voturile, după mai multe controverse privind prezenţa. În final, preşedintele de şedinţă Florin Iordache a contabilizat atât prezenţa din sală, cât şi votul deputaţilor şi a afirmat că „legea nu a trecut, pentru că din prezenţa în sală – 315, au fost 152 voturi pentru, 105 împotrivă şi 24 de abţineri.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut lui Liviu Dragnea să întrerupă această „şaradă” şi să nu-i încurajeze pe colegii din PSD să voteze „de o mie de ori”, până îi trece legea propusă.

Liviu Dragnea anunţase că a scos din proiect limitele de amenzi maxime de 100.000 lei pentru discriminare, dar şi alte articole care au stârnit controverse publice, dar nu renunţă la proiect.

În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranţa prin educaţie este o idee pe care o susţin şi pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acţiune de-a mea libertatea de exprimare. (…) Prin amendamentele adoptate săptămâna trecuta de Comisia juridică, amenzile au fost scoase. O să scoatem complet articolul, pentru a nu mai exista confuzii.

Liviu Dragnea, iniţiator legea defăimării

Marilena Nedelcu