19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:24
No menu items!

Legea cartelelor prepay, declarată neconstituțională

spot_img

Judecătorii Curții Constituționale au admis, marți, sesizarea Avocatului Poporului

telefon_interceptare

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituțională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că legea pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice este neconstituțională în ansamblul ei. Curtea a constatat că dispozițiile legii criticate nu au caracter precis și previzibil, iar modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet, nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date.

Curtea Constituțională a României

Curtea a reținut incidența în prezenta cauză a considerentelor Deciziei nr.440/8 iulie 2014, întrucât actul normativ supus controlului nu reprezintă în fapt decât o completare a dispozițiilor Legii 82/2012 (Legea „Big Brother” – n.r.), preluând parțial soluții legislative care au încetat să mai producă efecte juridice ca urmare a constatării neconstituționalității lor.

Dispozițiile legale criticate nu numai că relativizează garanțiile de siguranță a reținerii și păstrării faptelor, nemaiimpunând standarde corespunzătoare de asigurare a nivelului de securitate și confidențialitate, care să poate fi controlate efectiv, așa cum a reținut Curtea în argumentarea soluției pronunțată prin Decizia nr. 440/8 iulie 2014, ci, prin lipsa oricărei reglementări cu privire la modalitatea de accesare și utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciată în mod iremediabil.

Curtea Constituțională a României

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

CITEȘTE ȘI: SRI face lobby în Parlament pentru cartele cumpărate cu actul de identitate

Pe 8 iulie, CCR a declarat neconstituțională și Legea 82/2012 privind stocarea datelor (așa numita Lege „Big Brother”). În motivarea deciziei, publicată pe 3 septembrie, judecătorii Curții arătau, printre altele, că Serviciul Român de Informații (SRI) – de altfel, unul dintre susținătorii Legii privind cartelele prepay – în mod abuziv, prin încălcarea normelor CEDO și a Constituției, a cerut în ultimii ani  date personale/acces la conversații private, etc. de la operatorii de comunicații (telefonie și internet).

R.D.