30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 20:34
No menu items!

Legea cartelelor prepay, atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

spot_img

Avocatul Poporului a atacat legea pe criterii legate de ocrotirea vieții private

text-telefon-mobil

După ce a declarat neconstituțională Legea „Big Brother”, Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie să se pronunțe acum și pe Legea cartelelor prepay, adoptată săptămâna trecută de Parlament și trimisă spre promulgare președintelui Traian Băsescu. De această dată, legea a fost atacată la CCR nu de către o instanță, ci de Avocatul Poporului.

În conformitate cu dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi ale art. 13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o obiecţie de neconstituţionalitate având ca obiect Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) şi art. 147 alin. (4) din Constituţia României.

Avocatul Poporului
sesizare către CCR

În susţinerea obiecţiei de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arată că soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva considerentelor reţinute în Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258/2009. Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

Prin decizia 1258 din 2009, CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Comisariatul pentru Societatea Civilă şi a constatat că dispoziţiile Legii nr. 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sunt neconstituţionale.

Articolul 53 din Constituţie, referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, prevede la alineatul 2 că „restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică” şi că „măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

De asemenea, Avocatul Poporului subliniază că Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar. În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

Sesizarea Avocatului Poporului ar urma să fie dezbătută de judecătorii CCR pe 16 septembrie.

Legea care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare la achiziția cartelelor a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament și a fost trimisă spre promulgare președintelui Traian Băsescu. Dacă va fi promulgat, actul normativ ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2015.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituţională.

R.D.