10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 23:02
No menu items!

Legea care îi va permite lui Liviu Dragnea să fie membru al Guvernului. DOCUMENT

spot_img

Parlamentul României urmează să dezbată și să aprobe, în sesiunea de toamnă, care începe în septembrie, legea privind aprobarea Codului Administrativ al României, un document care reglementează, în 687 de articole, funcționarea întregului aparat administrativ central și local.

Una dintre dispozițiile importante ale acestui cod, supus dezbaterii publice anul trecut, se referă, la articolul 651, la abrogarea Legii 90/2001 privind Statutul funcţionarilor publici, cea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să ocupe o funcție în Guvernul României, inclusiv cea de prim-ministru.

O încercare de a scăpa de prevederile acestei legi a mai fost la Curtea Constituțională a României, care a dezbătut, la sesizarea Avocatului Poporului, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 2, conform căruia „pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate”. După amânări succesive, judecătorii constituționali au respins excepția, lăsând textul de lege nemodificat.

CITEȘTE AICI CODUL ADMINISTRATIV

Liviu Dragnea a fost condamnat, anul trecut, la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, în dosarul „Referendumul”. El mai are de așteptat o sentință, în această toamnă, în dosarul fostei sale soții, Bombonica Prodana.

Valeriu Motoc