21.2 C
București
duminică, 15 septembrie 2024 - 19:33
No menu items!

Legea asigurării obligatorie a locuințelor trebuie reexaminată

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, legea de modificare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, arătând că legea poate duce la ”îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, prin imposibilitatea de a încheia o poliţă”

bloc_focsani

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în forma transmisă spre promulgare, aduce modificări şi completări reglementărilor în materie, pe care şeful statului le apreciază ca fiind necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ de funcţionare a sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, precum şi pentru responsabilizarea persoanelor fizice şi juridice ce deţin în proprietate locuinţe.

Cu toate acestea,sunt necesare clarificări, pe de o parte legate de respectarea obligației de a încheia o asigurare, iar pe de alta, să nu interfereze cu piața asigurărilor de locuințe.

Având în vedere prevederile Art. 3 alin. (6) al Legii 260/2008, conform căruia locuinţele încadrate în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale în baza unei poliţe de asigurare obligatorie PAD până la data recepţiei lucrărilor de consolidare a clădirilor, şi prevederile Art. 3 alin. (9) – nou introdus -, care impun o restricţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative de către societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, apreciem că promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietăţi, la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinţei.

comunicat Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia şi asupra ”procedurii de legiferare”.

Semnalăm că faţă de forma adoptată de Senat, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost amendată, în mod semnificativ, de Camera Deputaţilor. Din această perspectivă, considerăm că legea, în forma transmisă la promulgare, fiind adoptată numai de către Camera Deputaţilor, nu respectă procedura parlamentară de adoptare a legilor şi contravine jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale.

comunicat Administrația Prezidențială