6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 20:21
No menu items!

Legea amnistierii, scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor UPDATE

spot_img

camera-deputatilor

Scandal fără precedent în Parlamentul României. Adoptată în secret pe articole, Legea privind amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse poate avea consecințe dintre cele mai grave pentru România, atât în ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană, cât și pentru cetățenii români cinstiți.

Cert este faptul că, după circul declanșat în plenul Parlamentului, după scrisoarea prin care Traian Băsescu atrăgea atenția că acest act normativ va afecta încrederea în Justiție și după ce PNL anunțase că nu va mai vota, legea inițiată de către deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun a fost scoasă de pe ordinea de zi, urmând a se lua asupra ei o decizie politică la nivelul USL în zilele următoare.

Fiind vorba despre o lege organică, PSD nu și-a permis riscul să o lase la vot marți, deoarece, în lipsa liberalilor și cu absențe în rândul propriilor parlamentari, dar și în rândul celor de la minorități era posibil să nu se întrunească numărul de voturi necesar adoptării.  Camera Deputaților este cameră decizională și, chiar dacă acest proiect a fost respins la Senat în primăvară, legea trece și merge la promulgare dacă deputații o adoptă.

Luni seara, Comisia Juridică a Camerei a discutat în secret legea și a adus și ultimele modificări. Astfel, pentru amnistie, termenul a fost prelungit la 6 ani, în condițiile în care inițial era vorba despre persoanele condamnate pentru infracțiuni pedepsite cu închisoare de până la 4 ani, iar în ceea ce privește grațierea, termenul a fost și el mărit de la 6 la 7 ani.

Omorul, infracțiunile sexuale cu minori sau infracțiunile contra siguranței naționale nu făceau obiectul acestei legi.

Comitetul liderilor de grupuri parlamentare de la Camera Deputaților a decis marți scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în ședința de plen.

“Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis scoaterea de pe ordinea de zi a poziţiei 22, cu privire la amnistiere. Celelalte proiecte rămân pe ordinea de zi”, a anunţat Valeriu Zgonea în plenul Camerei Deputaţilor.

Nicoleta Vera