10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:57

Legea alegerilor locale a fost modificată. Cum vor fi aleși primarii și președinții CJ

spot_img

Preşedinţii Consiliilor Judeţene nu vor mai fi aleși de cetățeni, ci de către consilierii județeni, din rândul acestora, prin vot secret, cu majoritate simplă

primari

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional – cu 278 voturi “pentru”, 22 “împotrivă” şi 14 “abţineri” – proiectul de lege privind alegerile locale. Deputații au stabilit că preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi, indirect, prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Potrivit legii, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum şi implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetăţenilor cu drept de vot şi introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi a votului.

În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii vor fi cei care vor constata încetarea mandatului, și nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

R.D.