25.5 C
București
luni, 2 august 2021 - 11:08

Lege pentru femeile care nu pot avea copii

spot_img

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD prevede ca statul să susțină financiar inseminarea artificială, inclusiv în cazul femeilor care nu sunt căsătorite.

Același proiect de lege stabilește că femeile pot fi susținute financiar și la a doua încercare, dacă prima inseminare eșuează.

Inițiatorii proiectului arată că inseminarea „nu poate fi condiționată de a fi căsătorită sau nu mama”. Parlamentarii nu precizează care proceduri de inseminare ar trebui să fie suportate de la buget, în condițiile în care, conform tarifelor clinicilor de specialiatate, o simplă inseminare artificială costă doar 150 euro, dar un pachet de servicii complet, cu tratamente și fertilizare in vitro, depășeste 2.500 euro.

Același proiect de lege prevede ca mamele care cresc mai mult de un copil să beneficieze de reducere fiscală la impozitul pe salariu: 25% din impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate la al doilea copil, respectiv de 50% la al treilea copil, până la terminarea studiilor liceale sau universitare, adică până la împlinirea de către copil a vârstei de 18 ani, respectiv 24 de ani. În cazul a doi copii înscriși la școală, în învățământul preuniversitar, mamele ar urma să primească, totodată, o alocație de școlarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, în timp pentru trei copii școlarizați, alocația ar fi egală cu salariul minim, scrie profit.ro.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

Valeriu Motoc