10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:56

Lege controversată adoptată în Franța. Fotomodelele vizate

spot_img

Parlamentul francez a adoptat, joi, o lege care luptă împotriva promovării fotomodelelor excesiv de slabe, prin impunerea unui certificat medical și interzicerea retușărilor din fotografii.

Textul adoptat prevede că activitatea modelelor este condiționată de eliberarea unui certificat medical, care trebuie să certifice starea de sănătate, dar și indicele de masa corporală. Orice încălcare a acestei secțiuni poate duce la șase luni de închisoare și o amendă de 75.000 de euro .

Într-o versiune anterioară a legii, textul propunea un indice de masă corporală (IMC ) minim pentru a combate și a interzice apariția modelelor prea „delicate”. Această propunere nu a fost însă acceptată și a fost înlocuită de adeverința  medicală pentru a extinde examinarea altor parametri (morfologie, sex, vârstă , istorie produse alimentare ) .

Deputații au aprobat, de asemenea, un articol care să ateste că fotografiile de manechine a căror apariție fizică a fost schimbată ” pentru a rafina sau îngroșa silueta”, ar trebui să fie însoțită de cuvintele “fotografii retușate “.