1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 10:51
No menu items!

Lector de la Universitatea din Arad, trimis în judecată după ce a vândut lucrări de licenţă

spot_img

foto: vestic.ro

Un lector de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad a fost trimis în judecată, alături de alte patru persoane, fiind acuzat că a ajutat studenţi să primească note fără să se prezinte la examene şi le-a vândut lucrări de licenţă cu 300 de euro lucrarea.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni, procurorii Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică din Parchetul General au trimis-o în judecată pe Mihaela Pop, lector la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, sub acuzațiile de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi lectorul Sorin Fildan, pentru fals intelectual, Violeta Dorina Mârşav, secretară la Facultatea de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” şi Bianca Tănasă, secretară la Universitatea din Petroşani, pentru trafic de influenţă. În cazul Violetei Mârşav a fost luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Procurorii au mai trimis-o în judecată şi pe Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, sub acuzația de cumpărare de influenţă.

Anchetatorii precizează că, în cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.

“S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universitatăţii de Vest «Vasile Goldiş», cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare”, se mai arată în comunicatul citat.

Procurorii mai subliniază că, din interceptarea convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop ar fi intervenit pe lângă cadre didactice sau le-ar fi determinat pe secretarele Violeta Mârşav şi Bianca Tănasă “să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop”.

Mihaela Pop l-ar fi determinat pe lectorul Sorin Fildan să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere unui student care nu se prezentase la examen. Pentru ca studentul să fie promovat ar fi intervenit mama acestuia, Claudia Dorina Brânduşa, potrivit procurorilor.

“De asemenea, inculpata Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă gata elaborate studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă”, se mai arată în comunicatul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au găsit la percheziţia făcută la locuinţa Mihaelei Pop mai multe CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor date de aceasta mai multor studenţi. Preţul unei lucrări de licenţă era de 300 de euro.

“Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012”, au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bistriţa-Năsăud în 8 august, instanţa stabilind ca procesul să înceapă în 3 septembrie.

R.D.