-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 22:08
No menu items!

Lecție de democrație. Mii de oameni au ieșit în stradă în Franța, Germania și Austria, protestând împotriva restricțiilor pandemiei

spot_img

Mii de europeni au ieşit din nou în stradă în marile capitale, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse pentru contracararea valului 5 al pandemiei. La Paris au avit loc și incidente între manifestanţi şi forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe manifestanți.

Protestele au izbucnit după declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care i-a catalogat drept „iresponsabili” pe cei care nu se vaccinează. În opinia sa, aceştia sunt nişte „cetăţeni” pe care s-a angajat să-i „calce pe nervi până la capăt” prin strategia sa anticovid. 

Protestatarii i-au răspuns șefului statului, adoptând formulările sale, scandând “Vă vom enerva”. Alții purtau pancarte pe care scria “Nu permisului de vaccinare”, o referire la inițiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee.

Imaginile televizate au arătat încăierări între protestatari și poliție în Paris. Protestatarii s-au adunat și pe străzile din Nantes și Le Mans, printre alte orașe.

Sunt proteste şi Viena, iar alte manifestări sunt anunţate la Berlin, dar şi în alte capitale europene. Oamenii se opun noului val de restricţii, pentru contracararea efectelor valului 5 al pandemiei, şi cer, printre altele, eliminarea certificatului verde.

E. Stan