4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 6:28
No menu items!

Lecția de drept. Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia îl scot la tablă pe Augustin Lazăr

spot_img

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia explică, în motivarea deciziei de respingere a acțiunii lui Augustin Lazăr, de ce nu puteau judeca cererea procurorului general de anulare a propunerii de revocare formulate de ministrul Tudorel Toader.

Judecătorii de la Alba Iulia îi servesc, în cadrul motivării, lui Augustin Lazăr o lecție simplă de drept pe care procurorul general ar fi trebuit s-o știe.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este ordonator principal de credite (conform art. 70 alin. 4 din Legea 304/2004) şi reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi cu orice persoane juridice sau fizice, dinţară sau din străinătate (conform art. 71 din Legea 304/2004) iar în exercitarea atribuţiilor ce-i revin, emite ordine cu caracter intern”, scriu judecătorii în motivare.

Procurorul Lazăr Augustin nu putea exercita atribuţii manageriale de genul celor supuse evaluării ministrului justiţiei şi prezentate în raportul a cărui executare se solicită a fi suspendată decât dacă deţinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Curtea conchide că actele a căror suspendare se solicită a fi dispusă au fost emise de ministrul justiţiei în legătură cu activitatea desfăşurată de dl. Lazăr Augustin în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vizează modalitatea de exercitare a competenţelor specifice unui subiect de drept public. Fiind vorba despre un litigiu între un subiect de drept public şi o autoritate publică, incidente cauzei sunt prevederile art. 10 alin. 3 teza a II-a din Legea 554/2004 caz în care competenţa teritorială exclusivă îi aparţine instanţei de la sediul pârâţilor.

Andrei Tudor