15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 5:02

Lecția de buget a lui Alexandru Nazare, pentru ministrul interimar Florin Cîțu

spot_img

Alexandru Nazare, proaspăt revocat din funcția de ministru al Finanțelor, susțiune că dezechilibrul bugetar este foarte accentuat, veniturile fiind mult sub cheltuielile angajate.

‘În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite pana la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății.

Veniturile sunt în creștere cu 23% fata de aceeași perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creșterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

În respectiva analiză atrăgeam atenția ca este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creștere a deficitului asumat.

Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul ca 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerată sub nici o forma economisită, dacă vrem sa ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021.

În acest sens, este evident și o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o sumă sau alta destinată programelor de investiții, de altfel atât de necesare” a precizat Nazare.

Fostul ministru de finanțe comentează și intenția premierului Cîțu de a nu mai consulta forul de decizie al PNL cu privire la rectificarea bugetară.

Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanțelor pe baza analizei gradului de încasare a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare. Aceasta se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecințe economice și politice importante, prin modificarea parametrilor angajați de România în relația sa cu Comisia Europeană și partenerii internaționali”.

M. Nedelcu