10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 21:33
No menu items!

Lecția coronavirus: Cum a ajuns Italia fără măști sau cu produse sanitare de proastă calitate (Corriere)

spot_img

Italia avea nevoie de 90 de milioane de măști în fiecare lună, de la declanșarea crizei COVID-19. Medicii au scris autorităților în 4 februarie, cerând asigurări pentru lucrătorii din sănătate. „Livările au rămas o scrisoare moartă”, scriu jurnaliștii de la Corriere. În două săptămâni și câteva decizii necorelate, Italia a reușit chiar să blocheze producția internă de măști și combinezoane prin supracertificări ale producătorilor de ocazie și să genereze superavantaje brokerilor de mărfuri de calitate îndoielnică din China și India.

  • Procurcătorii chinezi nu au mai livrat din ianuarie, furnizorilor istorici. Transporturile de măști au fost blocate în India și în Turcia. Începând cu 24 martie, măștile distribuite în Italia nu ating 30% din nevoile reale.
  • Autoritățile au luat la rând firmele cu contacte în China și oricunde în lume pot pune mâna pe un contract pentru măști sanitare: de la vânzătorii de țiglă, la vâzătorii de oțel.  Brazilia, Bangkok, Shanghai, Londra, Dubai, Canada – sunt toate punctele de pe glob în care măștile comandate de italieni s-au blocat, furat, pierdut.
  • Prețul charterelor a crescut de la 50-80.000 de euro la 500.000 de euro costumele de protecție, care costă 13 euro, astăzi mai puțin de 20 nu se găsesc. Măștile chirurgicale care au ajuns în Lombardia au crescut de la 10-30 de centi la 1,4 euro.
  • Brokerii cumpără loturi mari cu scrisoarea de credit a băncii centrale, dar se întâmplă că doar o parte o trimit la spitale, restul merg pe piață online sau pe alte canale, scriu jurnaliștii italieni.
  • Comisariatul excepțional trece la rechiziționări. În 5 zile, agenția vamală a confiscat 1,5 milioane de măști, 2,7 milioane de mănuși, 1.840 dispozitive de ventilație, 4.398 dispozitive medicale, 23 de aspiratoare chirurgicale, 50.000 de dispozitive de terapie intensivă. Materialul deblocat imediat este trimis la spitale în aceeași zi prin protecția civilă locală.

Mai jos găsit traducerea articolului publicat de Corriere:

De ce nu mai găsim măști sanitare

Pe 22 ianuarie – cu 28 de zile înainte de cazul Codogno – Ministerul Sănătății scrie și, prin urmare, știe, că personalul sanitar care va trebui să se ocupe de cazurile Covid-19, pe lângă adoptarea măsurilor standard de biosecuritate, va trebui să poarte o mască. Protecție adecvată. Pe 4 februarie, medicii le-au scris autorităților solicitând să ofere asigurări de siguranță pentru lucrătorii din sănătate. Livrările rămân o scrisoare moartă. Numai circuitul de sănătate al Lombardiei are nevoie de 1,1 milioane de măști pe zi, Emilia Romagna 500.000, Veneto 600.000. 90 de milioane de măști sunt necesare în fiecare lună în Italia. 

Furnizorii rămân fără inventar și plătesc din propriile buzunare

Lombardia. Deja aproape de 20-21 februarie, doar câteva provizii către spitale reușesc să sosească de la furnizorii istorici care au câștigat ofertele și aveau stocuri în depozit, celelalte au loc în situații de urgență, precum cea a întreprinderii Crespi. Măștile Ffp3, cele mai bune de pe piață, sunt vândute cu 3,39 EUR, dar cele sosite din China în ianuarie de la producătorul lor din Wuhan și comandate cu o lună și jumătate mai devreme, au costat 9,6. Atunci nimic mai mult. În aceeași situație, furnizorii de la Emilia Romagna: au cumpărat în China de la companii care au produs conform standardelor europene de calitate, dar din ianuarie nu mai livrează. După cum se dovedește, în timp ce stocurile durează, nimeni nu a aplicat creșteri de preț. În Veneto, Medline deturnează totul doar pentru asistența medicală venețiană, aplicând aceleași prețuri de licitație ca acum doi ani. Între timp, epidemia se răspândește, iar furnizorii caută alte piețe. Comitec, care furnizează Emilia Romagna și Marche, se întoarce în Turcia și comandă milioane de piese certificate la Edge Mask: Ffp2-urile care s-au vândut anterior la 65 de centi, ajung până la 2,50 euro, Ffp3s merg de la 1 euro la 4,35 . Livrat primul lot de 200.000 și plătit 670.000 €, Erdogan le blochează pe 5 martie la vama Ankara. Intervenția premierului Conte nu are niciun folos. Compania a pierdut banii. Lombardy are 500.000 de piese bllocate în Mumbai (India) și 100.000 în Emilia Romagna. Protecția civilă națională este responsabilă de întregul teritoriu, prin Consip printr-un apel internațional: începând cu 24 martie, piesele distribuite regiunilor nu ating 30% din nevoile reale.

Piața paralelă a intermediarilor

În această căutare dramatică a protecției principale împotriva contagiunii pentru lucrătorii din domeniul sănătății, lucrătorii esențiali și cetățeni, brokerii și companiile înfloresc ca intermediari de ocazie. Silvia Orzi, directorul serviciului de cumpărare a spitalului pentru Emilia Romagna, spune: „În acest moment am început să ne ocupăm de toată lumea, de la vânzători de țiglă până la vânzători de oțel, care spun că au contacte personale cu China sau alte țări și îi excludem pe cei care nu ne oferă suficiente garanții. Oferim o scrisoare de credit și plătim la livrare, dar primele comenzi nu au ajuns niciodată, așa că, în unele cazuri, anticipăm 10% prin transfer bancar, până la urmă ceva ajunge, dar în termeni mai mici decât cel promis ».

Furate, blocate, pierdute în întreaga lume

Primul contract este din ultima săptămână a lunii februarie cu „Med 24” din Bologna, care promite 2 milioane de măști chirurgicale din Brazilia pentru 40 de cenți inclusiv TVA. Comanda începe pe 26 februarie: plata de 50% la livrare și soldul de 60 de zile. Măștile fac o oprire în Bangkok, pentru a fi eliberate la intervenția ministerului de externe. Pleacă în Italia prin Londra. Și acolo se opresc la un depozit din oraș. „Med 24” chestionat spune: „Există probleme cu transportul”. Au negociat cu BMC din Modena, care comercializează metale, livrare după o săptămână și plata în șapte zile. În cele din urmă, ei scriu că marfa rămâne în Shanghai, deoarece chinezii vor plata în numerar Se propune Linea Agri (vinde online): pe 13 martie au fost comandate 100.000 de măști chirurgicale și 539 costume de protecție. E-mailul vine pe 23 martie: „Din păcate, mărfurile ne-au fost furate înainte de a ajunge în Italia. Ne cerem scuze pentru inconveniente„. Produsele farmaceutice internaționale de la Gravellona Toce importă medicamente, acum se maschează și prin intermediul angrosistului. Comandați un milion de bucăți, Ffp2 cu supapă, costă 7,40 euro fiecare. Un lot de 60.000 a sosit în prima săptămână a lunii martie, apoi nimic mai mult. Marfa a fost oprită mai întâi în Dubai și apoi în Canada. „Vămile au început să se blocheze, deoarece marci false și necertificate funcționau – spun ei – dar ar trebui să ajungă în Italia pe 30 martie”.

De la producerea plăcilor până la măști

La biroul central de achiziții din Parma, prin WhatsApp, se propun câteva milioane de măști Ffp2 Ettore Ricchi de la Maranello, vânzător de ceramică din China: „2,8 dolari fiecare, plus costurile de transport, care trebuie cuantificate, transfer în avans”. Dialogul se oprește imediat. Ricchi susține că a achiziționat deja 200.000, pe care îi va vinde pentru 2 euro: câteva la o farmacie din Roma din via Cassia, câteva mii i-au comandat Carabinierii de la Sassuolo (care neagă), și 130.000 la Sensor Medics din Milano care a plătit deja transferul. Furnizorul, care cumpără direct de la producătorii chinezi și indieni și lilvrează în multe facilități lombarde, are încredere: „Am cumpărat acest mic lot pentru a face un favor unui politician care ne-a recomandat-o, în realitate nu trebuie să folosim brokeri”. În Lombardia, filmul este mai mult sau mai puțin același, cum e cazul în Veneto, unde un intermediar, care a plătit deja un avans, vinde o încărcătură de 500.000 de măști la 3 subiecți diferiți și nimic nu ajunge la spitale.

Costul transportului în greutate de aur

Vânzătorii care au reușit să ia marfa din China trebuie, în aceste zile, să plătească charter-ul care a cerut anterior 60/80 mii de euro iar acum costă 500.000 de euro, pentru că nu mai trebuie să concureze cu zborurile programate care le-au încărcat în rezerve. Și, prin urmare, totul crește: costumele de protecție, care costă 13 euro, astăzi mai puțin de 20 nu se găsesc. Măștile chirurgicale care au ajuns în Lombardia au mers de la 10-30 de centi la 1,4 euro. În plus, din 123 de milioane de piese (inclusiv chirurgicale, Ffp2 și Ffp3) comandate de la departamentul central de achiziții, 6,3 milioane au ajuns pe 24 martie. Suficient pentru o săptămână.

Comisariatul excepțional se concentrează asupra confiscărilor vamale

Brokerii cumpără loturi mari cu scrisoarea de credit a băncii centrale, dar se întâmplă că doar o parte o trimit la spitale, restul merg pe piață online sau pe alte canale. Articolul. 6 din Decretul 18 din 17 martie prevede că toate materialele care nu sunt destinate serviciilor esențiale sau sănătății publice, sunt confiscate și livrate la spitale. Centrul estetic din Napoli cumpără 20.000 de măști Ffp2 din Turcia pentru operatorii săi, dar, în același timp, site-ul este creat pentru a le revinde pentru 6 euro fiecare. O companie din Vicenza este blocată de o încărcătură de măști chirurgicale achiziționate în Tunisia pentru a fi exportate sub formă de material hidraulic. O parafarmacie acumulase 30.000 dintre ele într-un depozit Nomentana, destinat pieței de internet, trecut ca Ffp2 cu certificare falsă CE. 30.000 ajung la Verona pentru o municipalitate din regiunea Veneto care, totuși, comandase 10.000. În 5 zile, agenția vamală a confiscat 1,5 milioane de măști, 2,7 milioane de mănuși, 1.840 dispozitive de ventilație, 4.398 dispozitive medicale, 23 de aspiratoare chirurgicale, 50.000 de dispozitive de terapie intensivă. Materialul deblocat imediat este trimis la spitale în aceeași zi prin protecția civilă locală. Despăgubirile datorate proprietarilor vor fi plătite de comisarul extraordinar. Cu toate acestea, comisarul Arcuri a decis că tot materialul confiscat trebuie centralizat cu Protecția civilă națională, care va decide apoi ce structuri trebuie redistribuite. Apoi, toate blocajele în blocajul birocrației romane, în timp ce protecțiile civile regionale caută epuizant stimulatoare pulmonare și aspiratoare chirurgicale, disponibile în magazine la câțiva metri distanță de ei, așteptând o decizie cu privire la încotro să meargă.

Ceea ce blochează producția italiană

Articolul. 15 din același decret autorizează producerea de mănuși și măști pentru uz medical și pentru lucrători, în derogare de la reglementările CE. Multe companii, mari și mici, au făcut măsuri pentru a-și reconverti afacerile, dar înainte de a începe cu investițiile pe care le doresc, trebuie sa fie sigure că nimeni nu contestă siguranța produsului. Auto-certificarea producătorului este necesară, dar în funcție de ce criteriu? În Germania, autoritatea medicală a pregătit un protocol simplificat de urmat. În Italia, patruzeci de producători au apelat la Italcert și companii care testează materialele pentru indicații, care au definit o procedură simplificată și trimise la INAIL și Istituto Superiore di Sanità (ISS). Timp estimat de răspuns: trei zile. Inail a respins-o imediat: este necesară respectarea procedurii standard (care a durat câteva luni); după 10 zile ISS încă nu se pronunță. Între timp, companiile care ar fi gata pentru conversie sunt blocate. Alții au început producția, dar sunt încă blocați de autorizațiile romane. Pe de altă parte, în decret, cuvântul „și import” a fost introdus lângă fraza care autorizează producția în derogare de la reglementările actuale.

Un mare avantaj pentru producătorii străini de dispozitive realizate cu materiale sărace și că accesul vamal nu mai poate fi opri, deoarece auto-certificarea producătorului este suficientă. O regulă creată pentru a favoriza piața internă și pentru a satisface cererea enormă de protecție a lucrătorilor din sănătate, a lucrătorilor și a cetățenilor, a devenit, de asemenea, un mare avantaj pentru acei mari brokeri care cumpără „junk” de la producătorul indian sau chinez.