2.8 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 7:49
No menu items!

Lech Walesa vrea ca Polonia “să împrumute sau să închirieze” arme nucleare, în faţa ameninţării reprezentate de Rusia

spot_img

Walesa: „Domnule Putin, nu vă vom lăsa să faceţi un pas înainte. Dacă încercaţi, veţi pieri şi vom pieri şi noi”

 Walesa

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa “să împrumute sau să închirieze” arme nucleare pentru a răspunde ameninţării reprezentate, în opinia sa, de Rusia lui Vladimir Putin, potrivit unui interviu publicat miercuri de cotidianul Rzeczpospolita şi citat de AFP.

“Polonia trebuie să se arate fermă în faţa Rusiei. Putin caută să ne inducă teama cu arma sa nucleară, atunci de ce nu am avea şi noi un asemenea arsenal nuclear?”, a întrebat liderul istoric al sindicatului Solidaritatea.

Ar trebui să împrumutăm, să luăm cu chirie arme nucleare şi să-i arătăm lui Putin că dacă un soldat rus pune un singur picior pe teritoriul nostru, vom lovi. Să fie clar

Lech Walesa,

fost președinte polonez

În prezent, nu există posibilitatea de a “împrumuta” sau “închiria” arme nucleare. Totuşi, unele state, ca Belgia, Germania, Olanda, Italia şi Turcia găzduiesc pe teritoriul lor arme nucleare “partajate” în cadrul NATO.

Amintind că fostul lider comunist polonez Edward Gierek voia să obţină “discret” arme nucleare, Walesa, în vârstă de 70 de ani,  a afirmat că Polonia ar trebui “să spună tare: «Domnule Putin, nu vă vom lăsa să faceţi un pas înainte. Dacă încercaţi, veţi pieri şi vom pieri şi noi»”.

Pe de altă parte, el se declară partizan al intrării Poloniei în zona euro, apreciind că ţara sa a întârziat mult în acest sens.

C.A.