4.8 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 13:12
No menu items!

Lecția Kremlinului

spot_img

SR Stanescu

  • Sorin Roșca Stănescu

Boris Nemţov, liderul opoziției de la Moscova, tocmai a fost ucis la o aruncătură de băț de zidurile Kremlinului. La nici o săptămână de când informase opinia publică asupra faptului că se teme că va fi asasinat de către Vladimir Putin. Cu numai o zi înainte de a organiza una dintre cele mai mari demonstrații din Moscova împotriva pseudo-tarului, pe care îl acuză că a inițiat un genocid în Ucraina. Și care este reacția lui Putin? Și cum reacționează lumea liberă?

Ambele tipuri de reacții sunt ilustrative pentru demonstrația de faţă. Democrațiile euroatlantice sunt amețite. Mai mult chiar, anesteziate. Se comportă la fel cum s-au comportat și după alte asasinate politice, inițiate de stăpânul de la Kremlin. Se fac că nu înțeleg. Condamnă, dar condamnă de complezență. Cu o jumătate de gură. Și, între timp, se pupa în bot cu Putin.

Dar Kremlinul cum reacționează? Oficialii de la Moscova fac ceea ce au făcut întotdeauna. Răspund printr-o diversiune. Condamnă, vezi Doamne, asasinatul. Și consideră că a fost un gest pus la cale chiar împotriva lor. Pentru a întărâta, vezi Doamne, populația împotriva sistemului. Aici, ceva îmi amintește de reacția lui Iliescu, de acum vreo douăzeci şi cinci de ani, când după ce i-a umplut de sânge pe studenţi şi pe cetățeni din centrul capitalei, a afirmat că, de fapt, aceştia ar fi pus la cale o lovitură de stat legionară. Tipic. Propagandă neagră. De tip sovietic. Sau mă gândesc și mai aproape la doi oameni încătușați, pe care, Dumnezeu e martor și nu numai el, ci și opinia publică, sunt departe de a-i simpatiza în vreun fel, Alina Bica și Elena Udrea, care i-au acuzat, cu subiect și predicat, de fapte grave, de poliție politică pe Laura Codruța Kovesi şi pe Florian Coldea. Și unul și altul au răspuns prompt. În sensul că, nu trebuie luate în seamă acuzații ale unor persoane cercetate penal. Chiar așa? Este tot propagandă neagră.

Semn că există destui oficiali de la București care au învățat bine lecția Moscovei.