6.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 2:45

Leancă: Relațiile dintre Republica Moldova și România cunosc o ”intensificare fără precedent”

spot_img

Premierul Iurie Leancă a afirmat că „problemele în relațiile moldo-ruse se înscriu în relația foarte tensionată dintre Occident și Moscova”

Iurie-Leanca

Relațiile dintre Republica Moldova și România cunosc o ”intensificare fără precedent”, a declarat premierul Iurie Leancă într-un interviu acordat joi postului Europa Liberă, în ajunul vizitei la Chișinău a președintelui ales al României, Klaus Iohannis, notează Agerpres.

În același timp, premierul Iurie Leancă a afirmat că „problemele în relațiile moldo-ruse se înscriu în relația foarte tensionată dintre Occident și Moscova”, apreciind că dialogul ar putea reveni la normal după alegerile parlamentare de la 30 noiembrie.

Referindu-se la situația din Ucraina, șeful guvernului de la Chișinău a deplâns faptul că în acest moment criza din estul ucrainean a distrus arhitectura de securitate regională care era în construcție și în care Moldova își avea locul de țară neutră.

„Arhitectura de securitate care era în proces de edificare (…) ar fi putut edifica un astfel de sistem (de securitate) în baza căruia principiul nostru de neutralitate să ne permită să asigurăm această securitate”, a afirmat Iurie Leancă. În absența unei „umbrele de securitate”, a adăugat el, „va fi nevoie de un efort colectiv de a regândi acest concept de arhitectură a securității de la Vancouver până la Vladivostok, astfel încât să nu se mai repete acțiuni militare în spațiul nostru în secolul al XXI-lea”.