10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:26
No menu items!

Lazăr, un PR-ist penibil care nu vede pădurea din cauza copacilor

spot_img
  • Andi Topală

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu vede pădurea din cauza copacilor și ignoră cu bună știință situația dramatică în care se află, la acest moment, sistemul judiciar, fără precedent în ultimii 28 de ani de democrație. În schimb înfierează campania publică prin care se cere curățarea sistemului.

Într-un comunicat de presă remis miercuri, Augustin Lazăr dezavuează reacțiile din spațiul public la dezvăluirile făcute de mass-media despre abuzurile comise de procurori, în special de cei de la DNA Ploiești, aflați sub atenta coordonare a Laurei Codruța Kovesi.

Procurorul general „dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei, în mod deosebit a Ministerului Public, de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv”. Totodată, el „respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul  judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media”. În plus, Lazăr „dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat”.

Procurorul general ignoră, în acest fel, un alt principiu constituțional care statuează dreptul la liberă exprimare, de care nu pot fi private nici măcar persoanele „aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv”. Asta dacă nu cumva le este interzis prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit articolului 72 din Legea 304/204 privind organizarea judiciară. „procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție exercita, direct sau prin procurori anume desemnați, controlul asupra tuturor parchetelor”.

Articolul 39 din Legea 303/2004 prevede următoarele: (1) Pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenta profesională și de performanta judecătorii și procurorii sunt supuși la fiecare 3 ani unei evaluări privind eficienta, calitatea activității și integritatea, obligația de formare profesională continua și absolvirea unor cursuri de specializare, iar în cazul judecătorilor și procurorilor numiți în funcții de conducere, și modul de îndeplinire a atribuțiilor manageriale.(2) Prima evaluare a judecătorilor și procurorilor se face la 2 ani de la numirea în funcție.(3) Evaluarea prevăzută la alin. (1) se face de comisii constituite prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, separat pentru judecători și procurori, formate din președintele instanței sau, după caz, conducătorul parchetului, secției sau direcției din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau Direcției Naționale Anticorupție, precum și din 2 judecători sau procurori desemnați de colegiul de conducere.(4) Din comisiile pentru evaluarea procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție fac parte și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, respectiv, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție care răspund direct de performanțele acestor structuri.

Nu prea îmi aduc aminte să fi fost efectuate astfel de evaluări potrivit legii, și nici ca Augustin Lazăr să fi exercitat controlul în litera și spiritul legii, în schimb observ în ultima perioadă tot mai multe cazuri de abuzuri ale unor procurori. Și constat cu amărăciune, că procurorul general nu vede pădurea din cauza copacilor, încercând să acopere un scandal fără precedent în justiția din România.

Și-mi mai și aruncă în scârbă, la finalul comunicatului, că „problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției”. Nu încercați, domnule Lazăr, să arătați că aveți calități de comunicator și PR-ist, că vă acoperiți de penibil. Nu vrea nimeni, domnule Lazăr, stoparea luptei anticorupție și o știți prea bine. Nu cere nimeni desființarea DNA, ci curățarea lui. Nu cere nimeni închiderea unor dosare de corupție, ci instrumentarea lor cu respectarea legii și a drepturilor. Mai citiți presa, pentru că veți vedea, de cel puțin două ori pe săptămână știri despre dosare închise în instanță sau returnate procurorilor. Persoanele „aflate în proceduri judiciare” fac dezvăluiri pentru că nu mai suportă presiunile la care au fost sau sunt supuși.