-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 8:57
No menu items!

Lazăr nevoit să o trimită acasă pe Kovesi

spot_img

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, nu mai poate ocupa un post în Parchetul General, potrivit noului Statut al magistraților, promulgat, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Conform noilor prevederi ale legii, Kovesi poate activa cel mult ca procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu, deoarece acesta este gradul său profesional. Așadar, protectorul său, procurorul general Augustin Lazăr va fi nevoit fie să o trimită acasă, fie să o numească consilier personal. Informația a fost dezvăluită, vineri, în emisiunea “Esențial” de la Antena 3, realizată de jurnalista Ana Maria Roman. 

Astfel, deși a fost procuror general al României timp de 6 ani și a ocupat apoi și fotoliul de procuror șef al DNA, Kovesi nu a susținut niciun examen de definitivat în gradul profesional, chiar dacă astfel de examene sunt organizate frecvent, ultimul având loc chiar la finele lunii trecute. 

Acum, singura variantă admisă de Statutul magistraților pentru ca Laura Codruța Kovesi să rămână în Capitală, la Parchetul General, este ca aceasta să ocupe o funcție de consilier al procurorului general. 

Sursa Zilei anunța încă de pe 13 iulie că Augustin Lazăr își trimite la pensie unul dintre cei trei consilieri, mai exact pe  Ionel Senteș, locul acestuia urmând să fie ocupat de Kovesi. 

Și fotoliul de consilier al lui Augustin Lazăr este, însă, în acest moment, destul de fragil. Lazăr se află el însuși într-o procedură de evaluare, dispusă de ministrul justiției Tudorel Toader, care este așteptat să anunțe în curând rezutatele acesteia. 

R.D.