3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:08
No menu items!

Laszlo Csatari, cel mai căutat criminal de război din lume, a murit

spot_img

Laszlo Csatari, cel mai căutat criminal de război din lume, a murit

Cel mai căutat criminal de război nazist din lume, ungurul Laszlo Csatari, a decedat la vârsta de 99 de ani, într-un spital din Budapesta, a anunţat avocatul său, Gabor Horvath, relatează luni AFP.

Decesul a survenit sâmbătă dimineaţa ca urmare a unei pneumonii. El a decedat la spitalul unde era îngrijit pentru probleme intestinale şi în cele din urmă s-a îmbolnăvit de pneumonie, a precizat avocatul.

Laszlo Csatari, care se afla iniţial în arest la domiciliul său din Budapesta, în aşteptarea procesului stabilit pentru 26 septembrie 2013 , era urmărit în justiţie pentru „crime împotriva umanităţii”, şi anume deportarea către lagăre naziste de exterminare, în al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, a circa 15.700 de evrei deţinuţi în ghetoul Košice, în Slovacia.

În acea perioadă, Kosice se afla sub administraţia Ungariei, aliat al Germaniei naziste.

Laszlo Csatari a fost arestat la Budapesta în iulie 2012, el fiind în fruntea listei cu cei mai căutaţi criminali de război nazişti de către Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim.

La peste un an de la arestare, obstacole juridice au făcut ca Laszlo Csatari să nu compară pe banca acuzaţilor pe teritoriul slovac. Condamnat la moarte în contumacie, în 1948, la Kosice, pe atunci parte a Cehoslovaciei, Csatari s-a refugiat în Canada unde şi-a câştigat existenţa ca vânzător de obiecte de artă.

În 1995, autorităţile canadiene au descoperit adevărata lui identitate. Csatari s-a refugiat în Ungaria, unde a rămas până la arestarea sa.

 Tribunalul din Kosice a comutat în aprilie 2013 pedeapsa cu moartea în pedeapsă cu închisoare pe viaţă – pedeapsa cu moartea fiind abolită în Slovacia, ceea ce a deschis calea spre extrădare cerută de Bratislava.

Csatari a negat întotdeauna acuzaţiile aduse împotriva sa.

C.I.