13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:08
No menu items!

Laptele de pe piață este contrafăcut cu apă, faină, ulei și untură

spot_img

 lapte

Aproximativ 50% din laptele de pe piaţă este contrafăcut pentru a se obţine profituri semnificative, iar 80% nu respectă normele legale, susţine ANPC.

Analize de laborator dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), relevă faptul că 45% din laptele trimis la laborator a fost găsit neconform, conținând  sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf.

Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea este improprie etc.

Una dintre metodele de falsificare des întâlnite este folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe.


Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obţin 11 litri de produs care vor fi vânduţi, deci un profit mai mare. La cantităţi de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus

Cristina Parfene,

inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor

Cum se poate recunoaşte laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantităţi mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanţe străvezii-albăstrui, cu gust şi miros nespecific. Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii şi apoi este vândut ca lapte proaspăt.

Alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori. Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.

„Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul şi gustul sunt ale grăsimii adăugate”, avertizează Cristina Parfene.

Pentru a ascunde diluarea sau smântânirea se mai foloseşte sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii) având rolul de  a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctură de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.

„Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai uşor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât şi de micii fermieri când îşi vând laptele direct la populaţie sau la marii procesatori”, susține specialistul.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.

„Orice substanţă care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanţe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială şi multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave”.

 

R.M.