17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 15:31

LAPAR: Performanța în agricultura românească a fost încetinită, deoarece 30% din subvenții au mers în protecție socială

spot_img

Performanța în agricultura românească a fost încetinită deoarece peste 30% din subvenții au mers spre protecție socială și nu întotdeauna sumele primite au fost suficiente pentru dotarea exploatațiilor agricole, a declarat marți Laurențiu Baciu președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Nu întotdeauna banii au fost alocați acolo unde trebuie. S-au pierdut foarte mulți bani și încă se mai pierd. Sume foarte mari au mers în protecție socială, cred că peste 30% de fondurile absorbite. Asta a încetinit performanța și din acest motiv nu întotdeauna sumele respective au fost și suficiente ca să îți dea posibilitatea, într-un timp relativ scurt, să îți poți dota exploatația agricolă. Sperăm că va veni și ziua în care de la un pupitru să poți să îți dirijezi întreaga activitate din exploatație”, a spus Baciu, citat de Agerpres.

Declarații Laurențiu Baciu:

  • Subvențiile alocate doar în protecția socială a agricultorilor sunt bani care nu se mai întorc.
  • Îți dau dumitale niște bani, care nu ai nicio obligație, îi mănânci, ai luat o rochiță și atât. Înapoi nu se mai întoarce nimic, iar pentru o evoluție sănătoasă banul trebuie să circule și trebuie să producă în fiecare zi. Acei bani nu mai produc nimic.
  • Gândiți-vă că din cele 10 milioane de hectare, trei milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc, cu unu, două sau cu trei hectare. Agricultorul care a avut două hectare acum 7-8 ani, tot două hectare are și acum.

T.S.