23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:35
No menu items!

Lansarea majorării de capital a Erste Group, un succes

spot_img

Lansarea majorării de capital a Erste Group, un succes

Grupul austriac Erste, acționarul majoritar al BCR, a anunțat că majorarea de capital prin care și-a propus să strângă 660 de milioane de euro de la investitori este un succes. Peste 35,2 milioane de acțiuni noi au fost plasate la investitori instituționali, la o valoare de 18,75 euro pe acțiune.

”Astăzi (marți, n.r.), Erste Group a plasat cu succes 35,2 milioane de acțiuni noi (fără drepturi de preferință) într-un plasament privat către investitori instituționali, printr-un proces de ofertă accelerată (accelerated bookbuilding offer) în valoare de 660,6 milioane de euro. Board-ul Erste Group, cu acceptul Consiliului de Supraveghere, a determinat un preț oferit de 18,75 euro pe acțiune. Acționarii existenți ai Erste Group vor primi drepturi de preferință de 4 acțiuni noi la 45 de acțiuni deținute”, se arată într-un comunicat al grupului, transmis Bursei de Valori București (BVB).

Majorarea de capital a fost organizată în două etape și vizează atât investitori instituționali, cât și acționarii actuali ai Erste. Prima etapă, finalizată în această dimineață, a fost un pre-plasament instituțional prin book building accelerat, prin care a fost stabilit prețul de vânzare a acțiunilor, pe baza interesului investitorilor instituționali.

Urmează ca acționarii actuali ai Erste să subscrie acțiuni la prețul de 18,75 euro pe acțiune, pentru a-și păstra participațiile actuale. Însă o parte din acționarii Erste au renunțat déjà la dreptul de preferință, astfel că cel puțin 50% din ofertă va fi disponibilă pentru investitori noi.

Perioada de subscriere pentru acțiunile noi a fost stabilită pentru intervalul 3 iulie – 17 iulie (inclusiv). Operaţiunea este estimată să se încheie în jurul datei de 23 iulie. Banii strânşi vor fi folosiţi pentru consolidarea capitalurilor proprii ale băncii, în condiţiile în care aceasta va răscumpăra în următoarele luni întregul capital participativ în valoare de 1,76 miliarde de euro, de la statul austriac şi investitori instituţionali.

Principalii acţionari ai grupului austriac sunt Erste Stiftung, cu 20,1% din acţiuni, grupul spaniol Caixa Bank, cu 9,9%, şi alte fundaţii şi bănci de economii din Austria. Acţionarii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, firme de asigurări, etc.) deţin 52,5% din capitalul băncii. Printre aceştia se numără patru SIF-uri, care au primit acţiuni Erste la schimb pentru participaţiile la BCR, şi Fondul Proprietatea, care a cumpărat acţiuni de pe bursa din Viena.

C.C.