7 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 20:33

Lansarea candidaţilor USL Bucureşti: Discursuri anti-PDL, laude reciproce, aplauze şi huiduieli

Lansarea candidaţilor uselişti la Sala Palatului a reuşit să ofere un spectacol la scară mai mică dar aproape similar cu cel de la Naţional Arena. Cei aproape 5,000 de membri de partid şi simpatizanţi nu s-au oprit din aplauze pe parcursul celor două ore cât au durat discursurile mai-marilor Uniunii şi a unora dintre candidaţii mai de seamă cum ar fi Eugen Nicolăescu sau Ecaterina Andronescu.

Discursurile au curs rând pe rând, care mai decare pline de promisiuni dar şi de laude la adresa colegilor şi a echipei USL. Între primii care a deschis evemimentul s-a aflat ”gurul” PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care este şi coordonator şef de campanie şi care l-a anunţat scurt pe Traian Băsescu că ”Victor Ponta va fi premier pentru că aşa vrem noi!”. O figură marcantă care a plutit prin discursurile liderilor a fost primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a lipsit însă de la lansarea de la Sala Palatului.

Crin Antonescu şi-a început discursul cu momentul alegerilor locale din 2008, când Traian Băsescu şi PD domneau autoritar şi a continuat spunând că atunci când s-a decis formarea USL, a avut parte de “figuri, ifose şi intrigi”, dar la alegerile locale de anul acesta Sorin Oprescu, susţinut de noua construcţie politică, a avut un scor zdrobitor.

Toamna lui 2012, alegeri generale, toată lumea mulţumită sub culorile USL – nicio figură, niciun ifos, nicio intrigă, (…) Am construit cea mai puternică maşină de luptă din istoria României. În această armată, unitatea de luptă este USL Bucureşti. (…) Pentru că astăzi suntem uniţi, pentru că astăzi luptăm împreună şi pentru că astăzi, împreună, de la Călin Popescu-Tăriceanu, la Gigi Becali, vom învinge”, a spus preşedintele PNL. ”Primarul Sorin Oprescu face deja dreptate în Bucureşti”, a spus şi candidatul Daniel Constantin, preşedinte al Partidului Conservator, care a pledat pentru ‘dreptate până la capăt’.

De la microfon, premierul Victor Ponta i-a sfătuit pe candidaţi să le vorbească oamenilor în numele USL despre proiectul care a câştigat deja încrederea oamenilor, proiect care să poată fi continuat şi după alegerile din 9 decembrie. ‘Sigur că am vrut să scăpăm Bucureştiul, România, de PDL, de regimul Traian Băsescu, dar, dincolo de asta, deja suntem foarte aproape de momentul în care bucureştenii, în primul rând, şi apoi cei din ţară vor spune ‘ce faceţi cu voturile pe care vi le-am dat, cu încrederea pe care v-am dat-o’ şi am încercat să definim ceea ce ne dorim mai departe, cu ceea ce la început a fost doar un slogan de campanie, dar care începe să capete contur – o Românie puternică, care să conteze pentru fiecare dintre noi, care să conteze în afara graniţelor ţării’, a punctat preşedintele PSD.

Incidente şi huiduieli la discursul lui Gabriel Oprea

Două incidente au tulburat pentru scurt timp lansarea candidaților USL. Dintr-un balcon al Sălii Palatului, un grup de protestatari din Piaţa Universităţii, aflaţi la lansarea USL, au început să strige în timpul discursului preşedintelui UNPR, Gabriel Oprea. Nici în sală unii dintre cei prezenţi nu s-au dat însă în lături să huiduie atunci când şi-a făcut apariţia pe scenă ”trădătorul” Gabriel Oprea, care a vorbit de la microfon despre cât de mult vor uneperiştii stabilitate politică, motiv pentru care au sărit din căruţa lui Traian Băsescu înapoi la PSD. Din balcon, protestatarii susţineau că Oprea este de vină că locotenentul Alexandru Gheorghe, prezent la manifestațiile din iarnă, a fost dat afară din armată. Un alt incident s-a produs în timpul discursului preşedintelui PC, Daniel Constantin, când, tot la balcon, s-a iscat un scandal între protestatarii de la Universitate şi unul dintre organizatori, care a încercat să-i scoată din sală. (C.C.)