9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:21
No menu items!

Lagarde a vizitat Petrom City. Ce a făcut șefa FMI la sediul central al OMV Petrom

spot_img

Lagarde a vizitat Petrom City. Ce a făcut șefa FMI la sediul central al OMV Petrom

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin-top:0in;
mso-para-margin-right:0in;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0in;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

(Explicație foto: De la stânga la dreapta – Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, Gerhard Roiss, CEO OMV, Christine Lagarde, Director General FMI, și Cristian Popa, viceguvernator BNR)

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a făcut marți dupamiază o vizită la Petrom City, sediul central al OMV Petrom. Ea a fost însoţită de Cristian Popa,viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

La Petrom City, reprezentanţii FMI şi ai BNR au vizitat o expoziţie despre istoria industriei româneşti de petrol şi gaze naturale şi au discutat aspecte legate de evoluţia companiei post-privatizare. FMI este una dintre instituţiile financiare internaţionale care, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au sprijinit procesul de privatizare al companiei.

”Este o mare onoare să o primim pe dna. Lagarde şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional la sediul OMV Petrom. Compania este un model european pentru restructurarea de succes a unei companii naţionale de ţiţei şi gaze. OMV Petrom este o companie sustenabilă şi profitabilă care a investit 9 miliarde de euro în România în ultimii opt ani cu un impact pozitiv asupra economiei şi a pieţei muncii din România”, a declarat Gerhard Roiss, CEO OMV.

Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, a declarat că delegația FMI vine la Petrom City după nouă ani de la semnarea contractului de privatizare, perioadă în care OMV Petrom a trecut printr-un proces radical de trasformare.

”Suntem acum cea mai bine plasată companie românească în topul 50 al companiilor din Europa Centrală şi de Sud-Est şi vrem să ne menţinem acolo. Avem o strategie clară de creştere şi, în conditiile unui mediu de afaceri favorabil, vom putea continua să investim la acelaşi nivel ridicat, de circa 1 miliard de euro pe an. Vom contribui astfel la creşterea securităţii energetice a Roman iei şi la creşterea economică a ţării”, a transmis Mariana Gheorghe.

Cu o cifra de afaceri de circa 6 miliarde euro, valoarea directa adaugată în economie de OMV Petrom se ridică la circa 2% din PIB-ul României (2012). OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat neconsolidat, cu aproximativ 2 miliarde euro anual, contribuţie care echivalează cu circa 10% (2012). Totodată, compania generează cele mai mari investiţii din sectorul energetic. În 2012, acestea au echivalat cu circa 14% din investiţiile publice. În perioada 2005 – 2012, investiţiile OMV Petrom s-au ridicat la aproape 9 miliarde euro.

OMV Petrom este cel mai mare angajator privat din România, generând direct și indirect aproximativ 80.000 de locuri de muncă.

Productivitatea companiei a crescut în termeni reali, în perioada 2004 – 2012, de 3,5 ori. Activitatea companiei de după privatizare a contribuit la revitalizarea sectorului energetic, prin atragerea de noi investitori pe piaţa românească, prin parteneriate, dar şi datorită stimulării pieţei locale, printr-o cerere crescută de produse şi servicii.

Anul trecut, numărul de furnizori ai OMV Petrom se ridica la 15.000, aproape 90% dintre aceştia fiind companii din România.

”Prin activitatea desfăşurată, OMV Petrom participă la creşterea securităţii energetice a României, furnizând circa 40% din necesarul de ţiţei, gaze şi carburanţi. Prin dezvoltarea unei capacităţi de producere de electricitate lângă Ploiesti, OMV Petrom poate genera circa 10% din cererea de electricitate a României”, a transmis compania.

În perioada 2007 – 2012, compania a alocat peste 30 milioane euro pentru proiecte sociale şi comunitare care vizează protecţia mediului, educaţie şi dezvoltare comunitară. Strategia companiei pentru 2021 vizează performanţă sustenabilă pentru creştere.

”OMV Petrom va continua să investească în România la acelaşi nivel înalt de aproximativ 1 miliard euro pe an, în condiţiile unui regim fiscal şi de reglementare predictibil, favorabil investiițiilor”, a mai precizat compania.

C.C.