vineri, 26 februarie 2021 - 8:16

„Lactate Brădet” a fost redeschisă. DSVSA Argeș: Nu a reprezentat niciodată un risc pentru siguranţa populaţiei

Fabrica „Lactate Brădet” a fost redeschisă, joi, după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş au emis avizele de funcţionare.

Directorul DSVSA Argeş, Daniel Lupu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că produsele fabricii „Lactate Brădet” „n-au reprezentat niciodată un risc pentru siguranţa populaţiei” și, în prezent, după redeschidere, „nu au fost impuse măsuri speciale. „După ce s-a făcut dezinfecţie totală în unitate şi în baza buletinului de analize, care a arătat că nu sunt probleme, a fost emis avizul prin care Lactate Brădet îşi poate relua activitatea. Produsele fabricate de această unitate. Acum, după redeschidere nu au fost impuse măsuri speciale. Se fac în continuare aceleaşi analize, ca la orice fabrică de profil. Ţin să precizez din nou că probele prelevate pentru Laboratorul de la Bucureşti, care n-au ieşit conforme, nu erau din ridicate din unitate”, a declarat Lupu.

Pe lângă măsurile de igienă pe care toţi angajaţii fabricii trebuie să le respecte cu stricteţe, Direcţia de Sănătate Publică a impus ca cei trei purtători ai bacteriei E.Coli patogen cu verotoxina 1 şi verotoxina 2 să fie mutaţi într-o altă secţie a unităţii, unde să nu intre în contact direct cu brânza. „Rezultatele primite de la Institutul Cantacuzino au arătat că trei angajaţi ai firmei Brădet sunt purtători ai bacteriei E.Coli patogen care prezintă verotoxina 1 sau verotoxina 2. Aceştia au urmat tratament la domiciliu. În acest moment, respectivii angajaţi au voie să lucreze în fabrică, dar să nu intre în contact direct cu produsul. Acestora li s-a impus să fie mutaţi de pe secţia unde se fabrică brânza. Tuturor angajaţilor li s-a impus să respecte cu stricteţe regulile de igienă”, a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru.

Patronul „Lactate Brădet” susţine că nu se simte vinovat în niciun fel de îmbolnăvirea sau moartea copiilor. „Azi am redeschis fabrica, pe care, reamintesc, am închis-o din proprie iniţiativă, şi aşa cum spuneam la finele lunii februarie, până la finele anchetei. Am discutat cu angajaţii, unii dintre ei sunt la muncă. Am discutat şi cu reprezentanţii magazinelor, pentru a relua activitatea. Urmează să scoatem pe piaţă şi un produs proaspăt nou. Nu am avut timp nici să respir, aşa că nu m-am gîndit să fac rău nimănui, chiar dacă noi am pierdut mult în acestă perioadă. Despre această situaţie prin care noi am trecut s-ar putea scrie o carte. Eu am susţinut mereu ideea ca bebeluşii să fie vaccinaţi, dar cred că aceşti copii s-au îmbolnăvit din cauza unei reacţii adverse la un anumit vaccin. Sper să se facă lumină în acest caz. Eu nu sunt vinovat în niciun fel”, a declarat, pentru Mediafax, Marius Badea.

Una dintre secţiile fabricii “Lactate Brădet” a fost închisă la finele lunii februarie, după ce în brânza de vaci produsă a fost găsită bacteria E.Coli, iar patronul unităţii de producţie din Argeş a decis să ţină fabrica închisă până la finalul anchetei care îl viza.

Olimpia Diaconiuc