5.4 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 23:32
No menu items!

La Muzeul Antipa, specialiștii explică originea numelor animalelor

spot_img

muzeu antipa

Conferința intitulată “Zoologie distractivă: nomenclatura științifică”, susținută de specialistul în biologie moleculară, dr. Luis Ovidiu Popa, se va desfășura, sâmbătă, în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.

Conferința face parte din programul educațional “La Antipa, în spatele ușilor închise” și continuă seria întâlnirilor cu specialiștii Muzeului, potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa.

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 lei, în limita a 70 de locuri.

Un exemplu de nomenclatură științifică este cazul Latimeria chalumnae, un pește contemporan cu dinozaurii care supraviețuiește astăzi ascuns în adâncul Oceanului Indian, cea mai importantă descoperire zoologică a secolului al XX-lea.

“Era seara zilei de 23 decembrie 1938, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Domnișoara Margorie Courtenay-Latimer, muzeograf la un mic muzeu pe coasta Oc. Indian, în Africa de Sud, se pregătea să plece acasă, când primi un telefon de la căpitanul unei nave locale de pescuit. Acesta prinsese ceva deosebit la gurile de vărsare ale fluviului Chalumna. Domnișoara Latimer și-ar fi dorit să meargă acasă să împacheteze cadouri, dar se hotarî să facă un mic ocol prin port. La bordul navei de pescuit găsi…”cel mai frumos pește pe care îl văzuse vreodata”. Câteva săptămâni mai târziu, specia nou descoperită a fost botezată spre amintirea locului în care a fost gasită, dar și în cinstea domnișoarei Latimer: Latimeria chalumnae.”

În cadrul conferinței „Zoologia distractivă: nomenclatura ştiinţifică” vor fi prezentate mai multe informații despre nomenclatura științifică și vor fi depănate povești, similare cu cea a domnișoarei Latimer.

D.M.