4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:16
No menu items!

La mulți ani, România! La mulți ani, români! Cum petrec bucureștenii ziua de 1 Decembrie

spot_img

1 decembrie romania

Ca în fiecare an, Ziua Națională a României, 1 decembrie, este așteptată cu multă bucurie de toți românii. Edilii din Capitală și din întreaga țară se întrec în oferte, care mai de care mai tentante, pentru ca tot omul să cinstească, așa cum se cuvine, marea sărbătoare a Unirii de la 1918.

Tot în această perioadă se întorc și românii plecați la muncă în străinătate cu dorința fierbinte să petreacă sărbătoarea Crăciunului și Revelionul alături de cei dragi. Acasă miroase a familie, a mamă care te așteaptă, a pâine caldă și a ger. Chiar dacă banii sunt mai puțin ca altădată, nimic nu ne poate umbri entuziasmul și bucuria sărbătorilor.

Și Bucureștiul se îmbracă în straie luminoase și își întâmpină sărbătoarea cum se cuvine.

Dis-de-dimineață, începând cu ora 8, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Militari români căzuți la datorie, situat în fața Palatului Național al copiilor din Parcul Tineretului, dar și al Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Cu începere de la ora 9, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand” organizează Ziua porților deschise.

Parada militară este cea mai importantă manifestare care  va avea loc în piața Arcului de Triumf, cu începere de la ora 11. Va fi intonat Imnul Național al României, în timp ce militarii bateriei de artilerie a regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” vor trage 21 de salve de tun. Obiceiul datează din secolul al XIV-lea, dar este folosit în mod curent din secolul al XVII-lea.

Peste 1.500 de militari din MApN, MAI, SRI, SPP vor defila în Piața Arcului de Triumf. Tot la ora 11,  în piață, va sosi președintele României, Traian Băsescu. La ceremoniile de marcare a Zilei Naționale a României și-au mai anunțat prezența și prim-ministrul Victor Ponta, dar și președintele Senatului, Crin Antonescu.

Toți cei prezenți vor ține un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în cele două Războaie Mondiale și în teatrele de operații. Va urma, apoi, ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale batalioanelor 2 Infanterie Călugăreni și 495 Infanterie Căpitan Ștefan Soverth.

Ofertele primarilor de sectoare

Oferta de 1 Decembrie a sectorului 1 cuprinde vizitarea gratuită a Arcului de Triumf din Capitală, iar iubitorii de tradiții și folclor românesc pot alege să meargă la târgurile organizate la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Țăranului Român.

Primăria Sectorului 2 a anunțat, încă din ajun, că a pregătit nu mai puțin de 67.200 de sarmale, care vor fi oferite gratis bucureștenilor, împreună cu țuică și vin fiert, în corturile amplasate în toate cartierele din sector. Tot Primăria Sectorului 2 va mai organiza minirecitaluri de muzică populară susținute de îndrăgiți cântăreți, defilări, o horă a unirii, dar și o demonstrație de arte marțiale, probabil ca să facă o surpriză și numărului mare de cetățeni chinezi din „China Town”.

Locuitorii din sectorul 4 se vor bucura astăzi de inaugurarea luminilor de Crăciun. Cu această ocazie vor fi aprinse toate instalațiile care împodobesc marile artere de circulație și intrările din blocuri. La ora 16:30, bucureștenii din sector, și nu numai, sunt invitați la o plimbare în zona intersecției bulevardelor Budapesta cu Dimitrie Cantemir, pentru a admira ghirlandele luminoase și ornamentele. În Parcul „Lumea Copiilor” se va deschide Târgul de Crăciun, la care se vor comercializa preparate tradiționale din carne, dulciuri, jucării și decorațiuni pentru brad. În acest scop au fost amenajate 24 de standuri. Iubitorii patinajului sunt așteptați la inaugurarea unui patinoar de 600 de metri pătrați.

Primăria Sectorului 6 îi așteaptă pe bucureșteni la foișorul din parcul Drumul Taberei (Moghioroș) și lângă scena amplasată în Parcul Crângași. Fasolea, ce va fi pregătită de primărie, se va pune la fiert începând cu ora 8 și va fi gustată în jurul orei 12. Locuitorii își vor putea face, apoi, siesta ascultând muzică de fanfară, populară și ușoară, precum și minirecitaluri ale unor îndrăgite vedete.

 

Sursa Zilei urează “La Multi Ani!” tuturor românilor!