1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:32
No menu items!

La mulţi ani, Enya!

spot_img

La mulţi ani, Enya!

Eithne Patricia Ni Bhraonain este o cântăreață de origine irlandeză, prezentată în media ca Enya Brennan.

Și-a început cariera muzicală în 1980, în cadrul trupei Clannad, formată din frații și surorile sale, dar i-a abandonat pentru o carieră solo şi, în 1988, şi-a lansat albumul de debut, „Watermark”, care a introdus-o pe plan internațional, devenind cunoscută pentru sunetul unic şi stratificat, melodiile folk şi fundalul sintetizat cu reverberații eterice.

A înregistrat nenumărate succese, obţinând câştiguri excelente din vânzări și a fost numită „World’s Best-Selling Female Artist” în anul 2001. Este artista cu cele mai mari vânzări din Irlanda și oficial a doua ca export de albume muzicale.

De-a lungul carierei sale, a vândut peste opt zeci şi cinci de milioane de exemplare şi a obţinut patru premii Grammy și o nominalizare Oscar, pentru contribuția la primul film din trilogia „Stăpânul Inelelor”.

Cântă în zece limbi diferite, dintre care una inventată de ea și textiera ei, Roma Ryan. Enya este a noua artistă cu cele mai mari vânzări de albume în America, combinând treizeci de milioane de exemplare ale albumelor.

În 2009, Enya a lansat compilația „Best of”, album de ediție standard, cu CD și o ediție specială cu mai multe piese, DVD și filme documentare.

Roxana Mera