3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:13
No menu items!

La ce se uită o firmă când îşi alege banca: oferta de operaţiuni curente şi accesul la credite

spot_img

La ce se uită o firmă când îşi alege banca: oferta de operaţiuni curente şi accesul la credite

Printre motivele care stau la baza deciziei microîntreprinderilor de a lucra cu o anumită bancă se află oferta de operaţiuni bancare curente – cum ar fi conturile curente, plăţile şi încasările – dar şi zona de creditare, reiese dintr-un sondaj al BCR. Firmele vor o simplificare a procedurilor atunci când vor să acceseze un împrumut.

Aproximativ 44% din repondenţi consideră că oferta de operaţiuni curente este principalul motiv pentru care aleg să lucreze cu o bancă, în timp ce 24% apreciază că zona de creditare este determinantă în alegerea instituţiei de credit.

Un procent de 16% din repondenţi spun că sunt importante avantajele non-bancare, de genul trainingurilor, consultanţei sau promovării afacerii.

Potrivit datelor BNR, creditarea companiilor a stagnat în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce aşteptările pentru primele trei luni ale acestui an indică o scădere de finanţare. De asemenea, pentru primul trimestru al acestui an, băncile au prognozat, încă din luna februarie, o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru companii, chiar dacă cererea de împrumuturi, mai ales pe termen scurt, a crescut.

Cosmina Croitoru