vineri, 4 decembrie 2020 - 13:17

La ce să ne așteptăm în noaptea alegerilor din SUA și nu numai (Documentar Reuters)

Cercetătorii redau vederea pierdută la șoareci, printr-o intervenție genetică de reîntinerire a celulelor

Își amintesc celulele vechi și deteriorate cum era să fii tânăr? O echipă de cercetători de la Harvard afirmă că a reprogramat neuronii în...

Iohannis îndeamnă românii să meargă la urne indicându-le să voteze PNL

Președintele Klaus Iohannis încalcă din nou prevederile constituționale și se situează în afara poziției de arbitru pe scena politică, făcând campanie și îndemnând electoratul...

Sinucidere la ATI: un pacient cu covid și-a luat viața, spânzurându-se

Un bărbat infectat cu Covid 19 s-a spânzurat într-un salon ATI al Spitalului Județean din Galați, cazul fiind investigat de poliție pentru infracțiunea de...

Germania și Huawei: câtă încredere și cât control?

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Strategia germană privind rolul concernului tehnologic chinez Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G, pare să se apropie de forma finală. Ministrul federal de...

Pandemia de coronavirus, un număr de voturi fără precedent exprimat mai devreme, lipsa de coerență cu privire la modul în care vor fi numărate aceste voturi și bătăliile juridice în curs, au făcut ca rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2020 să fie unul dintre cele mai greu de prezis, relatează Reuters, într-un amplu documentar tehnic dedicat sufragiului de peste ocean.

În timp ce americanii se îndreaptă marți către secțiile de votare, întrebarea nu este doar dacă președintele republican Donald Trump va câștiga un al doilea mandat de patru ani sau va fi învins de rivalul său democrat Joe Biden, ci și când va fi cunoscut rezultatul.

Ultimele sondaje de opinie arată o cursă suficient de apropiată în statele „câmpului de luptă” pentru a influența rezultatul oricărei părți, chiar dacă Biden îl conduce pe Trump în sondajele naționale.

Unele dintre aceste state nu încep să numere voturile timpurii decât după închiderea secțiilor de votare și unele permit ca buletinele de vot care sosesc după ziua alegerilor să fie incluse atât timp cât sunt ștampilate până pe 3 noiembrie. Dacă cursa prezidențială depinde de rezultatele acestor State, America ar putea aștepta zile întregi.

Experții au avertizat să nu ne bazăm prea mult pe rapoartele anticipate, care ar putea fi denaturate de modul în care fiecare stat procesează voturile care nu au fost exprimate personal în ziua alegerilor.

Iată câteva momente de urmărit marți și nu numai:

17:00 ET (2200 GMT) – Edison Research va publica concluziile preliminare din sondajele sale la ieșirea de la urne, care se bazează pe interviuri în persoană cu alegători în ziua alegerilor, interviuri în persoană în centrele de vot anticipat înainte de 3 noiembrie și interviuri telefonice cu persoane care au votat prin poștă.

Datele inițiale vor analiza sentimentele și motivațiile alegătorilor naționali și de stat, dar nu estimări procentuale detaliate. Rezultatele de la întrebările cu buletinele de vot în state individuale vor fi publicate după încheierea votului în stat.

Edison va rafina și actualiza rezultatele sondajelor naționale și de stat pe tot parcursul nopții, adunând mai multe răspunsuri ale alegătorilor și ajustând ponderile pentru a reflecta participarea.

6 p.m. ET (2300 GMT) – Unele secții de votare încep să se închidă în fortărețele republicane din Indiana și Kentucky, primele din țară care închid.

7 seara. ET (0000 GMT) – Votul se încheie în Georgia, Indiana, Kentucky, Carolina de Sud, Virginia și Vermont.

Unele secții de votare încep să se închidă în Florida, dar multe rămân deschise până la ora 20:00.

Rezultatele inițiale din Florida l-ar putea favoriza pe Biden din cauza volumului mare de voturi timpurii pe care statul a început să le scaneze cu mai mult de trei săptămâni în urmă; sondajele de opinie sugerează că mai mulți democrați au votat devreme, în timp ce mai mulți republicani au așteptat până la ziua alegerilor. Dacă există un „miraj albastru”, acesta va dispărea pe măsură ce se vor calcula mai multe voturi în persoană de marți.

Ora 19.30 ET (0030 GMT) – Secțiile se închid în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.

La fel ca Florida, rezultatele inițiale din Carolina de Nord și Ohio ar putea favoriza Biden, deoarece statele au început să scaneze scrutinul timpuriu cu câteva săptămâni înainte de ziua alegerilor. O imagine mai reală a votului va apărea pe măsură ce sunt scrise mai multe buletine de vot.

Carolina de Nord numără buletinele de vot care sosesc până la 12 noiembrie, dacă sunt timbrate până la 3 noiembrie.

8 pm ET (0100 GMT) – Votul se încheie în Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee și Washington D.C.

Pennsylvania nu începe să proceseze voturi anticipate până în ziua alegerilor și statul va accepta buletinele de vot prin corespondență până la trei zile după alegeri, dacă acestea sunt ștampilate până pe 3 noiembrie. miraj roșu ”favorizându-l pe Trump până la numărarea buletinelor de vot pentru absenți, spun experții.

8.30 p.m. ET (0130 GMT) – Reuters se așteaptă să publice rezultatele actualizate ale sondajelor naționale de la Edison Research, cu estimări procentuale de sprijin pentru Biden vs Trump.

Secțiile de votare se închid în Arkansas.

21:00 ET (0200 GMT) – Votul se încheie în Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Dakota de Nord, South Dakota, Texas, Wisconsin și Wyoming.

La fel ca Pennsylvania, se așteaptă ca primele rezultate din Michigan și Wisconsin să-l favorizeze pe Trump, deoarece buletinele de vot nu pot fi numărate înainte de ziua alegerilor. (Michigan permite deschiderea unor buletine de vot, dar acestea nu pot fi numărate.)

Arizona permite scanarea buletinelor de vot cu 14 zile înainte de alegeri.

10 p.m. ET (0300 GMT) – Secțiile se închid în Iowa, Montana, Nevada și Utah.

Iowa permite deschiderea plicurilor de scrutin în sâmbăta dinaintea alegerilor și tabelarea să înceapă luni. Buletinele poștale cu poștă poștală până pe 2 noiembrie pot ajunge până târziu în ziua de luni după alegeri.

Nevada permite scanarea buletinelor de vot să înceapă cu 14 zile înainte de alegeri și acceptă buletinele de vot până la șapte zile după alegeri, dacă acestea sunt ștampilate până pe 3 noiembrie.

11 p.m. ET (0400 GMT) – Votul se încheie în California, Idaho, Oregon și Washington.

12 a.m. ET (0500 GMT) – Sondajele se închid în Hawaii.

1 a.m. ET (0600 GMT) – Votul se încheie în Alaska.

8 Decembrie – Statele au până la această dată, cunoscută sub numele de termenul „port sigur” în conformitate cu legislația federală, pentru a soluționa orice litigii legate de totalul voturilor și pentru a certifica câștigătorul. Dacă un stat nu reușește să-și finalizeze numărul de voturi până atunci, Congresul nu mai este obligat să-și accepte rezultatele în cadrul sistemului Colegiului Electoral.

14 Decembrie – Membrii Colegiului Electoral au votat pentru președinte. Candidatul care primește majoritatea celor 538 voturi electorale disponibile, sau 270, câștigă președinția.

În toate statele, cu excepția a două state, câștigătorul votului popular al statului câștigă toate punctele sale electorale, care sunt repartizate în funcție de populație. În Maine și Nebraska, câștigătorului votului popular la nivel de stat i se acordă două puncte electorale, iar restul voturilor electorale sunt alocate câștigătorului votului popular în fiecare dintre districtele congresuale ale statului.

6 Ianuarie 2021 – Congresul se întrunește la ora 13:00. ET (1800 GMT) la Washington pentru a număra punctele electorale și a declara câștigătorul.

20 Ianuarie 2021 – Ziua Inaugurării. Câștigătorul și colegul său de funcție depun jurmămânutl ca președinte și vicepreședinte la Capitolul SUA din Washington.

Sursa: Edison Research, raportare Reuters

Duel de mahala între Ponta și Cioloș. VIDEO

Cei doi candidați la alegerile parlamentare Victor Ponta și Dacian Cioloș, lideri ai partidelor Pro România și USR-PLUS, foști premieri ai României, au avut...

OMS ia în calcul „certificarea electronică” a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă statelor să elibereze „pașapoarte de imunitate” pentru cei care și-au revenit din COVID-19, dar investighează perspectivele utilizării certificatelor...

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul șef al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac în funcția de vicepreședinte. Judecătorul Bogdan...

Iohannis le-a întors spatele magistraților, după ce a ținut un discurs politic la ședința CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a folosit, joi, aula Facultății de Drept pe post de tribună politică, fără a rata momentul de discursuri de campanie electorală,...

SUA schimbă regulile carantinei: Persoanele expuse la Covid, asimptomatice și cu test negativ, stau șapte zile izolate

Persoanele care ar fi putut avea expunere la coronavirus, dar care sunt asimptomatice, pot rămâne în carantină timp de șapte zile, în loc de...