18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:08
No menu items!

La 10 ani de la comiterea faptelor, DIICOT trimite în judecată doi foști șefi ai Rompetrol. Pentru alți 32 de inculpați s-a dat clasare

spot_img

Un dosar vechi privind Rompetrol, actuala companie KMG Internațional, deținută de compania din Kazahstan KazMunayGas, a fost finalizat de procurorii DIICOT cu trimiterea în judecată a 4 inculpați, doi români și doi kazahi și clasarea pentru alți 32 de inculpați. Cei doi foști șefi ai Rompetrol apar ca inculpați, alături de un cetățean român și unul basarabean, care a fost localizat în prezent pe teritoriul Federației Ruse, dar căruia nu i-a putut fi adusă la cunoștință încadrarea juridică finală reținută în sarcina sa. Prejudiciul adus statului se ridică la aproximativ 40.000.000 lei.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism i-au trimis în judecată pe Dmitriy Mihailovich Grigoriyev, fost Chief Financial Officer al The Rompetrol Group și Zhakenov Askar, fost Chief Information Officer al Rompetrol Group, alături de Vitalie Burcă și Ovidiu Ciocodeică.

Prin rechizitoriu s-a stabilit că firmele controlate de cei patru, multe dintre ele de tip fantomă, ar fi facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale, într-un circuit-suveică.

„În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane).

Astfel, în vederea disimulării provenienței reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracțional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăților comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziții nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat.

După obținerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate și apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul stabilit de anchetatori, în dauna Ministerului de Finanțe, care s a constituit parte civilă, este de 39.946.779 lei. 

Dosarul va fi judecat de magistrații de la Tribunalul București. Având în vedere că faptele presupuse a fi comise au avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani, în perioada 2010-2013, este posibil ca răspunderea penală să se prescrie în cursul cercetării judecătorești.

Procurorii au mai dispus prin rechizitoriu clasarea cauzei față de 32 de inculpați persoane fizice pentru săvârșire infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și față de 26 de inculpați sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripție a răspunderii penale.

M. Nedelcu