12.3 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 4:49

Kovesi recunoaște că a participat la evenimente private

spot_img

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, recunoaște, că a participat la întâlniri private cu politicieni, dar în calitate de reprezentat al Parchetului General. Declarațiile au fost făcute într-un interviu realizat în redacția vice.com/ro, în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Întrebată dacă a fost sau n-a fost acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidențiale din 2009, Kovesi a răspuns:

Nu mi-am petrecut vacanțele cu politicieni, n-am fost la cafele. Sunt situații în care, prin activitatea mea de reprezentare a instituției, a trebuit să intru în contact cu politicieni, la diverse întâlniri – inclusiv la întâlniri private unde eram invitată în calitatea mea de procuror general. Deci nu am avut relații personale, repet, să merg în vacanțe, să petrec timpul liber. Ci, inerent, în activitatea de reprezentare a unei instituții, poți să participi la evenimente private sau la evenimente publice. În rest, toate aceste acuzații care vin de la inculpați, eu n-o să le comentez.”

Cu alte cuvinte, Kovesi admite că a fost acasă la Gabriel Oprea, în seara alegerilor prezidențiale din 2009, dar susține că a reprezentat Parchetul General, la această întâlnire. Asta, deși toți participanții care au fost audiați fie la Parchetul General, în dosarul deschis și închis în acest caz, dar și în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, au declarat că a fost doar o simplă masă (Gabriel Oprea) sau doar un eveniment privat între prieteni (George Maior) și că nu au participat la acea întâlnire în calitățile lor oficiale.

Șefa DNA, despre relația cu Dragnea

După ce Victor Ponta a afirmat că Dragnea, Coldea şi Kovesi se întâlneau în contexte informale şi chiar au negociat situaţia juridică a preşedintelui PSD, şefa DNA a declarat, în același interviu, că DNA nu a favorizat pe nimeni în mandatul său. 

“De vreun an şi jumătate sau de doi ani e o modă ca anumiţi inculpaţi să invoce tot felul de situaţii presupuse, inventate, situaţii care nu sunt adevărate sau care nu corespund realităţii, să facă tot felul de afirmaţii.

Din două motive nu comentez aceste afirmaţii. În primul rând pentru că eu am o obligaţie de rezervă ca magistrat şi nu pot să intru într-un dialog public cu inculpaţii sau cu alte persoane pe care noi le cercetăm sau cu martori sau cu părţi civile. Acesta este motivul pentru care de multe ori nu comentăm astfel de situaţii. Inculpaţii pot să-şi aleagă cum să-şi facă apărarea. Îşi fac apărarea depunând cereri la noi sau îşi fac apărarea în spaţiul public, invocând diverse situaţii, comentând dosarul sau comentând încadrarea juridică a faptei. Este dreptul lor să facă acest lucru. Dar noi, ca procurori, avem obligaţia de rezervă şi nu putem intra într-un dialog public cu ei.

Al doilea motiv este faptul că, poate şi ca o chestiune de tactică, au tot fost întrebări insistente să comentez anumite afirmaţii ale unor persoane pe care noi le cercetăm, inculpaţi, condamnaţi, persoane trimise în judecată. Dacă vă reamintiţi, în luna ianuarie a acestui an am avut o declaraţie publică în care am spus că este prima şi ultima dată când eu comentez ceea ce spun anumiţi inculpaţi în spaţiul public. Dacă ar trebui să ies în fiecare zi, la câte acuze se aduc, eu cred că ar trebui stau numai la televizor opt ore să răspund acestor lucruri. Unele total neadevărate, false, inventate sau situaţii prezentate în alt fel.

Cât priveşte inculpatul de care se face vorbire, să nu uităm că a fost trimis în judecată în 2013, după ce eu am preluat mandatul, a fost condamnat, a fost din nou trimis în judecată într-un alt dosar. Adică nu cred că poate să spună cineva că a fost favorizat într-ul fel sau altul. Cel puţin nu atâta timp cât eu am deţinut funcţia de procuror şef al DNA. Orice inculpat, indiferent de funcţia pe care a avut-o, de notorietatea sau de averea pe care a avut-o, DNA şi-a făcut treaba şi a aplicat legea fără să facem deosebiri între un inculpat care deţine o anumite poziţie sau nu deţine o anumită poziţie”, a declarat Kovesi.

Interviul cu șefa DNA poate fi urmărit doar pe canalul Youtube:

Raluca Dan