4.9 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 0:28
No menu items!

Kovesi pierde șansa de a obține grad de parchet de Înaltă Curte. Decizia definitivă a instanței nu afectează funcția de la EPPO

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să respingă definitiv acțiunea intentată de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General.

Minuta ÎCCJ:

“Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr 1348 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București- Secția a VIII a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: respinge acțiunea formulată de reclamanta Laura Codruța Kovesi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă.”

Decizia ÎCCJ vine după ce CSM a contestat decizia Curții de Apel București din 2019, care îi dăduse dreptate lui Kovesi.

Sentința definitivă a ÎCCJ nu pune, însă, în pericol funcția deținută de Kovesi la EPPO (Parchetul European – n.r.), în condițiile în care, între criteriile luate în calcul de Parlamentul European la numirea procurorului-șef, se regăsește doar aceea de a ocupa una dintre cele mai înalte funcții la nivelul Parchetelor naționale, și nu se face vorbire despre gradul profesional.  

Secția pentru procurori a CSM a decis, în 2018, să nu-i acorde Laurei Codruța Kovesi acest grad profesional fără concurs, doar în virtutea faptului că a fost procuror general al României.

Raluca Dan