1.2 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 6:31
No menu items!

Kovesi nu crede în noii șefi ai Secției I din DNA

spot_img

Codruta Kovesi

Laura Codruţa Kovesi şi-a declarat, miercuri seara, la televiziunea publică, neîncrederea în cei doi procurori nominalizaţi să conducă Secţia I din DNA.

„Este foarte greu să ai încredere într-o persoană care nici măcar nu are curaj sau nu vine să-ţi spună că urmează să fie delegată”, a spus Kovesi despre procurorii Viorel Cerbu şi Iuliana Bendeac, nominalizaţi de ministrul justiţiei să ocupe conducerea unei secţii din cadrul DNA şi delegaţi în aceeaşi zi pe funcţii de procurorul general al României.
O problemă a fost şi modalitatea în care a fost făcută întreruperea.
Procurorul şef al DNA are printre atribuţii cea de a recomanda. Nu mi s-a cerut nicio astfel de recomandare, nici pentru întreruperea delegării, nici pentru noile numiri”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Cazanciuc o contrazice pe Kovesi: M-am consultat cu șeful DNA la numirea șefilor Secției I

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a semnat pe 2 octombrie încetarea delegării pe funcţiile de şef şi adjunct de şef al Secţiei I Penale din DNA petru procurorii Mariana Alexandru şi Lucian Papici. Tot în data de 2 octombrie, dar în urmă cu exact un an, fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, l-a delegat pe Daniel Morar drept şeful DNA la acea vreme, în locul lui Marius Iacob, care îndeplinea funcţia de prim-adjunct al procurororului general adjunct al României. Ulterior, pentru a putea fi menţinută conducerea Ministerului Public în timpul scandalului privind negocierile pentru numirea de procuror general şi şefi la DNA, secţia pentru procurori a CSM a dispus detaşarea lui Daniel Morar pentru aceeaşi funcţie. La mai puţin de o săptămână de la detaşare şi doar după o zi de exercitare a funcţie în această manieră, criticată chiar şi într-o ieşire publică de la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu, Daniel Morar a cerut încetarea detaşării sale ca prim adjunct al procurorului general.

Dosarele fostei guvernări

Sunt înregistrate, pe o parte s-a început urmărirea penală. Vă asigur că toate sesizările primite sunt înregistrate ca dosare penale, se lucrează, dar avem şi noi problemele noastre când vorbim de rapiditate, nu poţi primi o sesizare şi în zece zile să dai şi soluţii. Se lucrează constant la aceste plângeri, am cerut tuturor şefilor să verifice dacă dosarele stau în lucrare sau nu. Dacă aceste sesizări sunt cu privire la fapte de corupţie şi cad în competent DNA, toate sunt înregistrate ca dosare penale. Noi putem face public date doar când se începe urmărirea penală

Laura Codruța Kovesi
șefa DNA

Despre Liviu Dragnea

Potrivit legii, procurorul şef al DNA are ca atribuţie verificarea legalităţii soluţiilor dispuse de procuririi şefi de secţie. Dosarul mi-a fost prezentat, am verificat legalitatea soluţiei şi am trimis dosarul la ÎCCJ. Având în vedere că e un dosar penal în lucru, nu am voie să emit păreri, să comentez public acest dosar. Instanţa e singură în măsură să se pronunţe

Laura Codruța Kovesi
șefa DNA

Despre Roşia Montană

Au fost dosare în lucru care au vizat activităţi legate de Roşia Montană, parte au fost închise în anii trecuţi, în prezent nu avem un dosar penal cu urmărirea penală începută.
Întebată dacă exista varianta autosesizării, șefa DNA a răsuns scurt: Nu facem public informaţii înainte de începerea urmăririi penale.

Maia Constantin